Een International Bank Account Number (IBAN) wordt gebruikt om internationale transacties tussen rekeningen en banken gelegen in verschillende landen vlotter te laten verlopen. Het IBAN telt maximaal 34 alfanumerieke tekens en heeft een vaste lengte per land.
IBAN vinden
Als je geld overmaakt naar het buitenland heb je je IBAN (International Bank Account Number) nodig. Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL).
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
Met een IBAN kun je de bankrekening van een persoon identificeren – in binnen- of buitenland. Een BIC/SWIFT-code doet iets anders: die helpt je om een specifieke bank te identificeren bij een internationale overschrijving. Kort gezegd is een IBAN een unieke identificatiecode voor één bankrekening.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Het IBAN voor Groot-Brittannië bestaat uit 22 posities alfanumeriek (cijfers en letters aaneengesloten invullen), bijvoorbeeld: GB29NWBK60161331926819.
In de Verenigde Staten bestaat geen standaard rekeningnummerstructuur en geen IBAN. Het rekeningnummer wordt op facturen meestal aangeduid met 'Account Number'. De VS maken voor het betalingsverkeer gebruik van een nationale 9-cijferige bankcode: Fedwire (FW), ook wel 'Routing number' of 'ABA'.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen. Je leest verderop welke landen in de SEPA-zone vallen en welke BIC jouw bank heeft.
Internationaal zakelijk betalen buiten het SEPA-gebied
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Overboeken met een Wereldbetaling
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren.
Welke bankgegevens moet je doorgeven om een betaling uit het buitenland te ontvangen? Ben je zelf degene die een betaling uit het buitenland ontvangt zorg er dan voor dat de verzender van het geld jouw IBAN heeft en de BIC code van je bank.
Voor huisstijldrukwerk (brieven, facturen enz.) en websites waar je je IBAN wilt vermelden hanteer je de volgende standaard schrijfwijze: NL00 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Bijvoorbeeld: NL00 BANK 0123 4567 89. De afkorting van de bank wordt altijd in hoofdletters geschreven.
Het kunnen er maximaal 34 zijn en het nummer begint altijd met de twee letters die het land van de rekeninghouder identificeren. In Nederland begint elk IBAN-rekeningnummer bijvoorbeeld met NL, gevolgd door 16 karakters.
Een iban nummer is een unieke rekeningnummer die wereldwijd gebruikt wordt. Zo kan je gemakkelijk zowel binnen Nederland, alsmede naar het buitenland overboekingen doen.
Met een buitenlandse bankrekening kun je geld storten en overmaken, zonder dat je de hoge bankkosten van de meeste internationale transacties hoeft te betalen. Ook kun je veel van je transacties eenvoudig online regelen, wat veel tijd bespaart.
Het IBAN van Nederlandse bankrekeningnummers bestaat uit 18 tekens: 2 letters voor de landcode ('NL'), 2 controlecijfers en het rekeningnummer. Een voorbeeld: Het IBAN van rekeningnummer 123456789 van de Rabobank is NL44 RABO 0123 4567 89. De nieuwe Europese incasso vraagt steeds naar uw IBAN-nummer.
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU. De Nederlandse banken hebben dit proces geautomatiseerd, waardoor je bij een overboeking naar een ander EU land, de bic code niet zelf hoeft aan te geven.
Een BIC telt 8 tekens en wordt ook wel SWIFT-code genoemd. De BIC van Triodos Bank is TRIONL2U. Voor een betaling buiten het SEPA-gebied of in een andere valuta dan de euro vul je altijd de BIC in. Deze vraag je op bij de begunstigde aan wie je de betaling doet en kun je controleren op de website van SWIFT.
Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd. De BIC van de ING is INGBNL2A.
Wanneer je via de bank geld overmaakt naar Nederland gaat dat in de meeste gevallen via het SWIFT netwerk. Dit netwerk (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) zorgt ervoor dat banken veilig informatie kunnen uitwisselen bij transacties. Verreweg de meeste banken maken gebruik van dit systeem.
De Business Identifier Code, ook wel Bank Identifier Code, afgekort BIC of BIC code, is een uniek betalingskenmerk van een bank. De code wordt gebruikt bij grensoverschrijdend betalingsverkeer, en is door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie gespecificeerd in ISO 9632.
Betalingen naar Verenigde Staten: nationale bankcode
De nationale bankcode bestaat uit 9 cijfers en kun je invullen in het veld Nationale bankcode achter FW. Niet alle banken in de Verenigde Staten hebben een BIC. Het invullen van een Fedwire is vooral aan te raden als er geen BIC is of als je de BIC niet kent.
Banken mogen kosten rekenen voor alle betalingen in vreemde valuta (niet in euro's) of een land buiten het SEPA-gebied. Denk aan een betaling naar een Amerikaanse of Australische rekening. Of een overboeking in Engelse ponden. Je kunt dit via je eigen bank doen of via een andere partij, zoals als Wise of Revolut.