Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS.Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor. Aan de hand van de plug weet u hoe diep u moet boren. Plak een plakbandje om het boortje, zodat u weet waar u moet stoppen!
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt , de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden , door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Het materiaal van een steenboor is te zwak om door beton of natuursteen te boren. Je kan een goede steenboor dus gebruiken om iets op te hangen in de tuin of om een gaatje in een gipswand te boren. Het stompe uiteinde zorgt ervoor dat je veel kracht op steen kan zetten.
Een klopboormachine is prima bruikbaar voor als u door steen heen wilt boren, maar voor beton kiest u echt voor een boorhamer. Voor boren in steen kunt u wel beide boormachines gebruiken. Als u eenmaal de juiste boormachine heeft gekozen, is het natuurlijk belangrijk om de juiste boor te kiezen.
Door speciale boorolie te gebruiken, koel je zowel materiaal als boor. Het boren gaat effectiever en sneller en - niet geheel onbelangrijk - je boortjes gaan een stuk langer mee doordat de snijvlakken goed scherp blijven. Boorolie vind je in zowel vloeibare vorm als in een spuitbus.
De boor- en snijolie uit de WD-40 Specialist-range bewijst dan ook niet alleen zijn waarde bij het snijden en zagen, maar ook bij het draaien op een draaibank, tappen, bij frezen en uiteraard ook bij het boren. Als de olie achter mag blijven op het metaal, heeft het daar vervolgens ook nog een beschermende werking.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.