Hyperemesis gravidarum (HP) is een aandoening waar zo'n 2% van de zwangere vrouwen mee te maken krijgt. Het gaat hierbij om extreme misselijkheid met overmatig overgeven. Bij normale misselijkheid tijdens de zwangerschap gaat het meestal om ochtendmisselijkheid, eventueel gepaard met braken.
Er bestaan verschillende theorieën over, maar hoe hyperemesis werkelijk ontstaat is niet duidelijk. Vele verschillende oorzaken samen leiden tot overmatig braken in de zwangerschap. Een oorzaak van zwangerschapsbraken heeft te maken met hormoon- veranderingen tijdens de zwangerschap.
Hoewel tot 85 procent van de aanstaande moeders last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, treft hyperemesis gravidarum slechts zo'n 3 procent van de zwangere vrouwen. Het begint meestal in de vroege zwangerschap, vóór ongeveer negen weken, en verdwijnt vaak tijdens het tweede trimester.
Hyperemesis gravidarum (HG) is Latijn voor extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap.
Met andere woorden: als je moeder een HG zwangerschap heeft gehad, dan heb jij een 3 keer hogere kans om HG te krijgen. Dit betekent dat het waarschijnlijk is dat het genetisch materiaal dat je moeder mee krijgt jouw kans op HG verhoogt.
HP gevaarlijk? Gelukkig is hyperemesis gravidarum niet schadelijk voor je baby. Het is alleen niet goed voor je eigen gezondheid, door het risico op uitdroging en ondervoeding.
Werkgevers zijn vanuit de wet Poortwachter verplicht om je te helpen weer aan het werk te gaan. Toch is de realiteit dat sommige werkgevers het dienstverband bij vrouwen met HG proberen te beëindigen en soms gebeurt dit met druk op de zwangere.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Waardoor komt misselijkheid en overgeven in de zwangerschap? De precieze oorzaak van misselijkheid en overgeven aan het begin van de zwangerschap is onbekend. De volgende dingen spelen mogelijk een rol: Het zwangerschapshormoon Bèta-HCG.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Neem een koude maaltijd als u die beter verdraagt dan een warme maaltijd. Koud voedsel geurt bovendien minder. Voorbeelden zijn: een sandwich, huzaren-, pasta-, fruit- of groentesalades, koud vlees zoals alle soorten vleeswaren, maar ook (gerookte) kipfilet, fricandeau, gebraden gehakt of rollade.
Meestal kan het geen kwaad voor de baby als je veel overgeeft. Houden de klachten aan tot voorbij de 20 weken? Dan kan het zijn dat de baby te weinig groeit. De gynaecoloog adviseert dan soms om groei-echo's te maken om je baby te controleren.
Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Wat veel mensen niet weten is dat ik HG had tijdens mijn zwangerschap. HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en dit betekent min of meer 24/7 misselijkheid, vaak gepaard met extreem spugen/overgeven. Als je die term nog nooit gehoord hebt dan komt het omdat het ook niet zo vaak voorkomt bij vrouwen.
Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van ochtendmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap.
Bij vrouwen die naast de misselijkheid bovendien ook last hadden van braken lag de kans op een miskraam 80% lager.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Andere symptomen dat bevalling nadert
Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
3/ Positie van de buik
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Navalit kan de gevoeligheid voor licht verhogen en zonnebaden is daarom afgeraden tijdens de behandeling. Navalit kan symptomen maskeren die een invloed hebben op uw oren (zoals duizeligheid), raadpleeg daarom uw arts als u andere geneesmiddelen neemt die dezelfde effecten kunnen hebben.
De letters HG komen van de Zweedse ondernemer Hagan Gip. De Nederlandse importeur Van Altena ging in de jaren zeventig zelf de producten van HG produceren in Oldenzaal. Daarna werd de focus verlegd naar de consumentenmarkt. Gilde kocht HG in 2013 voor 130 miljoen euro.
De naam HG komt van de Zweedse ondernemer Hågan Gip. Begin zestiger jaren liet hij een aantal reinigingsmiddelen van zeer hoge kwaliteit ontwikkelen door de universiteit van Stockholm, bedoeld voor zwembaden. In 1969 begon Van Altena B.V. met de import van de HG producten in Nederland.