De hiel bevindt zich aan het achterste gedeelte van uw voet, op de plek waar de hak van uw schoen zit. Pijn in de hiel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting. Dit komt door de druk die bij het lopen op de hiel wordt uitgeoefend, of door een oprekking van de peesplaat onder de voet.
Als je het probleem hebt dat je lievelingsschoenen zijn uitgerekt, kan je ze het beste naar de schoenmaker brengen. Meestal zal hij/zij de schoen een beetje bevochtigen, zodat de schoen weer naderhand weer inkrimpt. Deze methode moet je wel echt aan een professional overlaten.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Eén centimeter is de maximale ruimte die je tussen je grote teen en punt van de schoen mag hebben. Het liefst minder. Zorg dat de schoen nauwsluitend aan je voet zit, aangezien elke schoen nog naar je voet gaat staan en daardoor standaard iets ruimer wordt.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Niet alleen zitten je tenen geklemd, ook krijg je veel sneller blaren op je hiel door de constante wrijving. Anderzijds is het zo dat lederen schoenen een beetje meegeven en zich vormen naar je voet. Toch raden we aan om schoenen liever te groot dan te klein te kopen, zeker bij dagelijks gebruik.
Wanneer zijn schoenen te klein? Schoenen zijn te klein op het moment dat je tenen de neus van de schoenen raken of wanneer je je tenen niet lekker kunt bewegen. Daarnaast zijn knelpunten rond de voorvoet, hiel en wreef een indicatie van te kleine schoenen.
Je tenen moeten vrij kunnen bewegen in je nieuwe schoenen. Beweeg ze eens heen en weer om te voelen of de schoenen niet te groot of te klein zijn. De schoen moet sluitend passen bij de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het passen of lopen, zijn je schoenen te groot.
- Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet. Is er duidelijk ruimte aan de zijkant tussen voet en binnenzool over? Dan is de schoen te breed.
Hielspoor zooltjes zijn siliconen inlegzolen of steunzolen met een goede ondersteuning van de voetboog die u eenvoudig in uw schoen kunt plaatsen. Deze zooltjes voor hielspoor zorgen voor demping en drukverdeling. Hierdoor merkt u een verlichting van uw pijnklachten bij pijnlijke hielen en/of hielspoorklachten.
Comfortschoenen zijn de perfecte schoenen voor wanneer u last hebt van pijnlijke voeten. Ze helpen bij je pijnlijke voeten en zien er ook nog leuk uit. Comfortschoenen worden steeds meer ontworpen naar de hipste trends.
Kies dan voor schoenen met rubberen zolen die geribbeld zijn of een ander klein profiel hebben, hiermee heeft u de meeste grip op een gladde stoep. Schoenen met zolen gemaakt van leer, nylon of crêpe kunt u in barre winterse omstandigheden beter niet aantrekken.
De hiel is het deel van de voet, dat ten opzichte van het gewricht tussen het been en de voet inferior, dus lager, en tevens dorsaal, meer naar achteren, ligt. De hiel ligt recht onder het been daar waar de voet overgaat in de kuit. Het gewricht tussen been en voet heet hielgewricht.
De hiel is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. Het hielbeen heeft een direct gewrichtscontact met het sprongbeen, dat een belangrijk onderdeel van het enkelgewricht vormt.
Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Met de hak wordt de onderzijde van de voet bedoeld, en met de hiel wordt de achterzijde van de voet bedoeld.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Na ongeveer twee jaar is de demping uit je schoenen grotendeels verdwenen omdat het rubber in de zool dan uithardt, ongeacht of je ze nu gebruikt of in de kast laat staan. Hardlopers zouden rond de 800 gerende kilometers hun sportschoenen moeten vervangen. Dus hoe meer kilometers je rent hoe vaker nieuwe schoenen.
Gevolgen van niet passend schoeisel
Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken eelt, likdoorns, blaren en kloven. Door de druk kunnen ook blauwe en loslatende nagels ontstaan. En veruit het pijnlijkste is de ingroeiende nagel.
De Schoenmakers kunnen vrijwel alle type schoenen oprekken. Dit omvat onder andere: Schoenen van Leer, suède en kunststof. Wandelschoenen, sneakers, laarzen, voetbalschoenen, hakken, nette schoenen.
De blokhak is 10 cm hoog. De plateauzool van deze laarsjes is ongeveer 3 cm hoog. Je kunt deze enkellaarsjes gemakkelijk aan en uit trekken door de rits aan de zijkant van de laarsjes.
Een middelhoge hak is een hak tussen de 4 en 7 cm en hoge hakken zijn alle hakken vanaf 7 cm of hoger.
Uitzonderingen -zoals mensen met een groeiaandoening- daargelaten, zijn de meeste voeten na het twintigste levensjaar definitief uitgegroeid. Toch kan het zijn dat je schoenmaat naarmate je ouder wordt, nog een maatje toeneemt. De reden hiervoor is dat je voeten, naarmate je ouder wordt, iets door kunnen zakken.