De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
De ideale hoogte van uw bureau is afhankelijk van uw eigen lengte, de hoogte van uw schoenen meegerekend. Een bureau met vast tafelblad is meestal 75 centimeter hoog. Dit past het beste bij een lichaamslengte tussen de 1,80 meter en 1,85 meter.
Met het bedieningspaneel onder het werkblad kan de hoogte bepaald worden. Zitten tussen 62 - 86 cm hoog en staand tussen 86 - 130cm hoog. Een goede stahoogte is waarbij de armen in 90 graden op het tafelblad kunnen rusten. In de praktijk zal je zien dat dit veelal op navel hoogte is.
Materialen waarmee u werkt moeten snel kunnen worden verplaatst. Dit kunt u het beste uitvoeren als u met uw handen 10 cm onder uw ellebogen werkt. Uitgaande van een gemiddelde Nederlander komt dit neer op ongeveer 100 cm. Wij hanteren bij al onze werktafels een standaard werkbank hoogte van 100 cm.
Een vast werkblad dient tussen de 74 en 76 cm hoog te zijn. Een verstelbaar werkblad dient in hoogte instelbaar te zijn tussen 62 en 82 cm. De hoek tussen boven- en onderbenen dient minimaal 90° te zijn.
Idealiter staat je scherm zo opgesteld dat je kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is. De bovenkant van het beeldscherm mag dus niet boven je ooghoogte uitkomen. Het advies om de bovenste 5 cm van het scherm op ooghoogte te hebben zie je nog regelmatig voorbij komen.
De hoogte van de balie moet 74-76 cm zijn, de diepte omstreeks 110 cm (de optimale afstand tussen kantoormedewerker en klant). Zowel de medewerker als de klant zitten op stoelen met een normale hoogte. De medewerker gebruikt een normale kantoorstoel, de klant een bezoekersstoel met een vaste zithoogte van ca. 45 cm.
Zoals eerder vermeld wordt voor het werkblad meestal een 40mm Okoume plaat gebruikt. Naast Okoume kunt u ook kiezen voor bijvoorbeeld berken multiplex in dikte 40mm. Aangezien het uiterlijk van het blad vaak niet zo heel belangrijk is (aangezien deze toch smerig wordt). Is kwaliteit CP/CP in berken voldoende.
Kies een werkblad van minimaal 5 cm dik (ook metaal), maar liefst nog dikker. Dit hangt ook af van de lengte van de werkbank: hoe langer de werkbank, hoe dikker het blad moet zijn.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen.
Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo'n 54 kilocalorieën extra per dag – vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker. Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo'n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.
De gemiddelde Europeaan zit zo'n 5,2 uur per dag, en dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Maar wist je dat lang staan ook niet goed is? Medewerkers die voor langere periodes staand werk doen, lopen namelijk dubbel zo veel risico op hart- en vaatziektes dan hun collega's die zittend werk doen.
Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je voeten plat op de grond kunnen. Gebruik anders een voetenbankje. Zorg dat er genoeg steun is in de rug en de binnenkant van je knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen.
Minimale afmeting bureaublad dient 120cm breed te zijn en 80cm diep. Werkblad moet mat zijn en mag geen licht reflecteren. Vast werkblad moet circa 75cm hoog zijn. Een zit-sta bureau moet verstelbaar zijn van circa 65-130cm.
Indien er door de medewerker weinig gereikt en gelopen moet worden en de bezoekers blijven lang aan de balie is een balie zonder verhoogde vloer met werkhoogte van circa 76 cm en een normale bureaustoel (instelbereik 41-54 cm) en een stoel voor de bezoekers geschikt.
Voor de medewerker is de beenruimte onder het werkblad van een balie met verhoogde vloer ten minste 71 cm hoog. Een balie met hoge stoelen is ten minste 96,5 cm hoog. Voor de medewerker is de beenruimte onder het werkblad ten minste 60 cm diep (liefst 70 cm).
Houd de rug recht. Voorkom onnodig bukken. Draai zo min mogelijk met de rug. Doe regelmatig spier- en schouderoefeningen.
Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel. De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger.
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door "pauzes" van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Liggen of zitten is net zo slecht of net zo goed. Het is net zo slecht, omdat je in beide gevallen niet beweegt. De mens is ook gemaakt om te bewegen. Indien je te veel zit of ligt, kun je lichamelijke klachten krijgen.
Voetklachten bij staand werk
Als je je voeten langdurig eenzijdig belast, hebben de gewrichten, pezen en ligamenten het zwaar te verduren en kunnen ze overbelast raken. Mensen die veel stilstaan en lopen tijdens hun werk hebben aan het eind van een werkdag sneller last van drukpijn en pijngevoeligheid onder de voet.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.