Bijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid.Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden.
Stress als oorzaak
De oorzaak waarom een hond alles kapot bijt, is stress. Zoals je hebt kunnen lezen, leidt bijten op voorwerpen tot ontspanning bij je hond. Wanneer je hond vaak stress heeft, zal hij een grotere behoeften hebben om op voorwerpen te bijten.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het bijtincident aangifte te doen, want de kans dat kan worden opgetreden tegen een gevaarlijke hond is dan groter. Bel dus zodra dat kan de politie; is uw dier gebeten dan kan dat ook via telefoonnummer 144. Zorg dat de politie uw aangifte of melding opneemt.
Bijten als afweerreactie komt meestal voort uit een impuls van de hond om zich te verdedigen. Hier gaat het om het stoppen van ongewenst gedrag naar de hond toe. Denk aan een hond die we willen aaien of knuffelen terwijl de hond dat zelf niet wil.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Bijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid. Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden. Van oorsprong is bijten dus noodzakelijk voor de overleving van een hond.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
De hond maakt een grommend geluid. Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen. Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt.
Wanneer uw eigen hond iemand (bijna) gebeten heeft (of ander ongewenst gedrag heeft vertoond), laat uw hond dan eerst nakijken door een dierenarts om te zien of er lichamelijk iets aan de hand kan zijn. Blijkt uw hond gezond, schakel dan een gedragstherapeut in om het gedragsprobleem in kaart te brengen.
Honden kunnen agressief worden als ze ergens bang voor zijn. Deze angst kan veroorzaakt zijn door een vervelende gebeurtenis in het verleden, een gebrek aan socialisatie, veranderingen in de omgeving of andere stressfactoren die zorgen voor een plotseling agressieve reactie.
Een hond die hapt, wil iemand op afstand houden.
Vaak lukt dit door te happen of door te bijten. Ken je de subtiele signalen die je hond vertoont voorafgaand aan happen of bijten? Vaak geeft een hond namelijk al aan dat hij zich niet zo prettig voelt in de situatie.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
De honden zijn het moeilijkst – en makkelijkst – om te trainen. Daarna komen de labrador retrievers en border collies. Aan de andere kant van het spectrum staan de honden die het moeilijkst te trainen zijn. De bulterriër voert die lijst aan, gevolgd door sledehonden en Parson Russel-terriërs.
Is uw hond erg stout geweest en helpt bestraffen met de stem niet, dan kunt u hem bij het nekvel pakken, waarbij u stevig op hem moppert. Maar bedenk wel: voor een hond is dit een zeer zware straf, pas hem niet te vlug toe. Dan als laatste iets over knuffelen en troosten.
Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de pup moet gaan straffen en corrigeren omdat hij het anders ook doet als hij volwassen is. Een puppy die in de bijtfase zit zal dit niet doen als hij volwassen is en bijten/corrigeren is niet nodig. Wanneer de tandjes wisselen kunnen pups ook meer gaan bijten en gaan klieren.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Kan een hond getraumatiseerd zijn? Ja, een hond kan getraumatiseerd zijn. Meestal komt dit doordat een hond in het verleden een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Dit noemt men ook wel PTSS, posttraumatische stressstoornis.
Samengevat: Honden die rijgedrag vertonen, doen dit vaak omdat ze stress hebben. Het lijf maakt onder meer testosteron aan in reactie op stress, waardoor het voortplantingsgedrag in werking wordt gezet. Straf je hond in zo'n situatie niet, omdat de spanning en daarmee het gedrag waarschijnlijk alleen maar groter wordt.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.