Voeten, knieën en heupen staan recht onder elkaar, dus de voeten op heupbreedte. Je bekkenbotjes aan de voorzijde, knieën en 2e teen staan dan recht boven elkaar. Je gewicht in het midden. De houding bouw je van onder naar boven op, omdat de stand van de voeten en enkels de erboven gelegen gewrichten direct beïnvloed.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Een gezonde lichaamshouding is een actieve houding
Houd je schouders ontspannen en naar achter.Trek je buik in.Je voeten staan een beetje uit elkaar, ongeveer zo breed als je heupen.Je gewicht rust op allebei je voeten evenveel.
Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc. Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.
Wat je vaak ziet in de sportschool, is dat de schouders naar voren staan – meestal het gevolg van schema waarbij sporters te veel hun borstspieren trainen en te weinig de rugspieren. Tip: rek dan de borstspieren en pas de verhouding borst-rugtraining aan!
Een goede houding maakt het mogelijk je ruggengraat uitgelijnd en gebalanceerd te houden. Wist je dat op deze manier je botten het grootste deel van het lichaam ondersteunen? Spieren en ligamenten functioneren soepel en met minimale inspanning wanneer je loopt, rent, zit of draait.
Simpel gezegd zorgt een slechte houding ervoor dat spieren en gewrichten op de verkeerde manier belast worden, met alle gevolgen van dien. De meest voorkomende klachten als gevolg van een slechte houding zijn rug-, nek- en schouderpijn.
Hoofd: Trek je kin iets in, om je hoofd recht te houden.Zorg ervoor dat je hoofd recht op je nek en ruggengraat rust (dus midden tussen je schouders) en niet naar voren wordt gedrukt. Check: Je hoofd staat rechtop en 'hangt' niet naar een bepaalde kant.
De bochel is op verschillende manieren te behandelen. Door middel van fysiotherapie kan een verkeerde houding aangepakt worden.Bij ouderen zal vaak via chirurgisch ingrijpen de bochel verholpen worden. In sommige gevallen is het beter om de oorzaak aan te pakken of te voorkomen.
Het is niet mogelijk om de rug helemaal recht te maken. De wervelkolom komt weer in balans en het hoofd komt weer boven het bekken. Dan is het minder pijnlijk en minder vermoeiend om te staan en te bewegen.
Een bochel wordt meestal pas op latere leeftijd zichtbaar. Dat komt doordat ouderen meer last hebben van botontkalking en versleten tussenwervelschijven. Vrouwen hebben vaker rugproblemen dan mannen, waarschijnlijk door minder spiermassa, soepelere gewrichten en een andere hormoonhuishouding.
Houding: hoe je er in staat (normen, waarden)Gedrag: wat je doet.
'Houding' gaat niet alleen over staan of zitten. U kunt net zo goed een foutieve houding hebben bij liggen, lopen of tillen. Wanneer we het hier over 'houding' of 'lichaamshouding' hebben, dan bedoelen we dus de houding van ons lichaam gedurende al deze activiteiten.
Gesloten of open houding
Iemand die zich niet zeker voelt in het bijzijn van de ander neemt een gesloten houding aan. Dan kruist hij zijn armen of benen of houdt hij een voorwerp, bijvoorbeeld een tas, voor zich.
Wanneer u uw lichaamshouding wilt verbeteren, is het belangrijk dat u zich bewust blijft van hoe u beweegt. Ook helpen oefeningen om een betere houding te krijgen, denk hierbij aan yoga of simpele rek- en strekoefeningen.
Een verkeerde zithouding of sta houding kan resulteren in een verhoogde spanning van de spieren. Door bijvoorbeeld onderuitgezakt met een bolle rug in een stoel te gaan zitten, komt er veel spanning op de rugspieren te staan. Dit resulteert na een tijd in een zeurend gevoel.
Een hele praktische en veilige manier van bukken gaat als volgt. Ga staan met een lichte spreidstand van de voeten voor stabiliteit.Breng dan het bekken naar achteren alsof u met de billen iets naar achteren wegduwt.Heupen en knieën worden gebogen.
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.
De schouderbladen hebben ook invloed op de stand van de wervelkolom. Ze horen vlak op de ribbenkast te rusten, min of meer recht opzij te wijzen en laag/ontspannen zijn. Als je wat extra steun wil geven aan de schouders en rug, dan kan je de schouders iets naar achteren/beneden trekken, in de letter “v”.
Je loopt risico op het krijgen van een verhoogde bloeddruk, diabetes, hartfalen en obesitas. Lang zitten is ook niet goed voor de spieren. De been- en bilspieren worden korter doordat ze urenlang per dag niet tot nauwelijks worden gebruikt.
Actief zitten is een zithouding waarbij we de spieren in onze (onder)rug aanspannen om de wervelkolom een zo'n natuurlijk mogelijke vorm te geven. Een actieve zithouding past bij activiteiten waarin we ook daadwerkelijk actief zijn zoals eten en werken op de computer of laptop.