Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Doe het beslag in de olie met bijvoorbeeld een ijslepel. Bak de oliebollen dan 3 minuten en draai ze om, bak ze nu nog plus minus 2 minuten.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C). Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed.
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Je hebt ± 2 liter olie per pan nodig. De temperatuur van de olie moet ± 190°C zijn. Oliebollen bakken in olijfolie gaat niet goed.
Gebruik niet meer dan drie pakken oliebollenmix tegelijk:
Zo'n 20-25.
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.
Reacties. Laat een stukje brood in de olie vallen. Als het meteen weer boven komt drijven en langzaam bruin bakt is de temperatuur goed. De olie is dan tussen de 150 en 175 graden Celsius.
De olie is niet heet genoeg. Zorg voor een temperatuur van 190°C. Of het beslag heeft te lang gerezen, waardoor het te luchtig is.
Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien.
Verhit in een ruime pan een liter olie tot ongeveer 180 graden. Bak de oliebollen in ongeveer 5-8 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van de oliebollen). Als het goed is keren de oliebollen vanzelf halverwege de baktijd.