Een Rc-waarde van 4 betekent: goede isolatie. Het geeft de isolatiewaarde weer van het dak zelf + het isolatiemateriaal.
De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.
Een hogere Rc-waarde betekent een betere thermische isolatie. In moderne huizen ligt de Rc waarde van daken veelal tussen de 4 en 6 m²K/W. Voor passiefhuizen gelden Rc-waardes van 6 tot 10 m²K/W.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde. Isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde kan daarom in de winter warmte in huis houden en in de zomer houdt het warmte juist buiten!
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Bij een ingrijpende renovatie gelden, voor de delen van de bouwschil die ingrijpend worden gerenoveerd, de nieuwbouwvoorschriften uit artikel 5.3 lid 1 t/m 7. Dit betekent een Rc-waarde van 6,0 m²K/W voor een dak, een Rc van 4,5 m²K/W voor gevels en een Rc van 3,5 m²K/W voor een vloer.
Als minimumnorm geldt een R-waarde dakisolatie van 0,75m² K/W. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt). Het isolatiemateriaal heeft een lambdawaarde van hoogstens 0,10 W/mK.
Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie moet je dus een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W zien te bereiken. De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal.
Isolatienormen worden strenger
Je woning zal aan minstens 3 van de 6 volgende isolatie-eisen moeten voldoen: Muurisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Dakisolatie of zolderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Isolerende beglazing en raamprofielen: maximale U-waarde = 1,5 W/(m²K)
Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W. Naast de Rc-waarde zijn ook nog enkele andere termen van belang. Een kort overzicht: Lambda-waarde spouwmuur (λ) = W/mK: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
Voor de isolatiewaarde van steenwol geldt dat de rd waarde afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Zo zijn er rollen steenwol van 10 cm met een rd-waarde van 2,7 te koop, maar ook rollen van 16 cm met een rd-waarde van 4,10. Voor de rd-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.