naamw. Uitspraak: [bəˈslɑx] 1) vloeibaar mengsel van meel, eieren en melk om iets van te bakken culinair Voorbeeld: `beslag voor oliebollen` 2) versiering van goud, zilver of kop... quiche = quiche zelfst.
Het woord culinair is ontleend aan het Frans, hetgeen gastronomisch betekent. Gastronomie is de kunst van lekker eten. Een gerecht wordt culinair genoemd wanneer het is bereid volgens de regels van de hogere kookkunst. Het woord 'gastronomie' komt van het Oudgriekse woord gaster (maag) en nomos (kennis).
Ontleend aan Frans culinair 'gastronomisch' [1546] < Latijn culīnaris 'de keuken betreffend', een afleiding van het zn. culīna 'keuken'. Dat gaat wrsch.
Farceren = de binnenkant van gevogelte, een gebraad, vis of groenten vullen met een 'farce' van fijngehakte ingrediënten. Fileren = het lossnijden van vlees of vis van botten of graten.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.
In de jaren '60 stond surf en turf specifiek voor de combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftenstaart, maar vandaag verwijst het meer algemeen naar de combinatie van vis (surf) en vlees (turf) – het lekkerste van de zee en het beste van het land samen op je bord.
Een andere mogelijkheid van het opdienen is , dat alles op een tafel gezet wordt (buffet). Iedereen kan zich dan bedienen. Men bedient eerst de speciale gast of de eregast.
Een gerecht met een saus, een coulis of een crème volledig en gelijkmatig overgieten.
In plaats van een gekoelde werkbank worden de gerechten afgewerkt op de pass met daarboven infrarood lampen. Zodat de gerechten op de juiste temperatuur blijven.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: culinair (bn) : gastronomisch.
Dat klinkt toch mooier dan een normale varkenshaas. De supermarkt verkoopt beide varianten. Verschil? Het 'culinaire' vlees is ingespoten met water, aroma's en zout en je legt er een flink bedrag voor neer.
knappe prestatie
Voorbeelden: `een culinair hoogstandje`, `De brug is een technisch hoogstandje.
bijv. naamw. Culinair is heel simpel de kookkunst van de kok uit de restaurantkeuken van het hotel.
Gastronomisch menu
De gastronomische kaart is een soort menukaart die bestaat uit verschillende gerechten die met een basisingrediënt worden bereid.
Gastronomie (van het Oudgriekse γαστήρ "maag", en νόμος "kennis"/"wet"), ook wel gastrologie genoemd kan twee dingen betekenen: de studie van alles wat met de hogere kookkunst te maken heeft. de studie van alles wat te maken heeft met de betrekking tussen voedsel en cultuur.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Suer - Onder deksel laten uitzweten in een weinig vetstof.
Vlug aanfruiten tot mooi gouden kleur. Rissolage; het aanfruiten, het kleuren; de kleur zelf.
volgorde van uitserveren
De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is.
Waterglas: Het waterglas staat rechtsboven het bord. In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest links. H. Wijnglazen: wijnglazen staan in een diagonale lijn naast het waterglas.
Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten.
Surf and turf (of surf 'n' turf) is een hoofdgerecht bestaande uit een combinatie van zeevruchten en rood vlees. Veelgebruikte zeevruchten zijn zeekreeft, langoustines en garnalen, die gestoomd, geroosterd of gefrituurd kunnen worden.
Bij sauteren wordt, in zo weinig mogelijk olie of boter, ingrediënten (bv vlees en/of groenten) op hoge temperatuur verhit. Sauteren wordt vaak gedaan als u bv stoofpotjes wilt maken; Het vlees wordt gesauteerd in een koekenpan waardoor het dicht schroeit. Daarna wordt het vlees in bouillon en/of wijn verder gegaard.