Bij slaapmoeilijkheden: 1 tablet een halfuur tot een uur voor het slapengaan, indien nodig met nog 1 extra tablet vroeger in de avond. Maximale dagdosering: 4 tabletten. 1 tablet bevat 450 mg droog extract, equivalent aan 1350-2700 mg valeriaanwortel.
Maximaal 4 tabletten/dag. Toediening: De dragees/tabletten zonder kauwen met water innemen.
De dosering is gebruikelijk 1 tot 3 gram valeriaan per kopje, maximaal drie keer per dag.
Heeft u te veel van Vemedia Valeriaan 450 mg ingenomen? Raadpleeg uw arts of apotheker als u meer dan de aanbevolen dosering heeft ingenomen, en neem deze bijsluiter mee. Gewoonlijk zijn er geen gevolgen als u 1 of 2 tabletten meer inneemt dan aanbevolen.
Hoewel de effecten van Valeriaan nooit geëvalueerd zijn bij mensen met hartritmestoornissen, is er wel aangetoond dat het supplement bij sommige mensen de hartslag vertraagt en bepaalde abnormale ritmes kan veroorzaken.
De multi-inzetbaarheid van Valeriaan
rusteloosheid. hartkloppingen.
Daarnaast geven studies en reviews aan dat er verschillende andere positieve effecten van valeriaan zijn, waaronder het vermogen om nervositeit, angst, spanning, menstruatiekrampen en hoge bloeddruk te verlichten.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Valeriaan kan bijwerkingen van anti-epileptica versterken (sufheid, cognitieve problemen). Valeriaan is daarom niet geschikt voor mensen met epilepsie.Gebruik valeriaan niet naast haloperidol, aangezien de combinatie de lever en nieren te sterk kan belasten.
Een van de meest bruikbare en nuttige kruiden voor angst gerelateerde hypertensie is valeriaan. Passiebloem, citroenmelisse en hop een goede tweede. Valeriaan is goed te combineren met citroenmelisse wanneer sprake is van een hoge bloeddruk dat door stress wordt veroorzaakt.
Goed om te weten: De werkzame stof van Valdispert is valeriaan.
Sint janskruid en valeriaan zijn beide kruiden, maar ze worden voor een andere toepassing gebruikt. Sint janskruid wordt voornamelijk gebruikt voor de gemoedstoestand. Valeriaan wordt voornamelijk gebruikt als rustgevend middel in periodes van stress. Beide kruiden kunnen een positief effect hebben op de nachtrust.
Valeriaan staat bekend om haar kalmerende, rustgevende werking. Daarom wordt het vaak aangewend in stressvolle situaties: tijdens de examenperiode, bij vliegangst … Zeker wanneer je niet meteen je toevlucht wil nemen tot geneesmiddelen, is valeriaan een veilig alternatief.
Bij de drogist koop je valeriaan, een kruid met een kalmerende werking. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar die keuze kan wel eens verkeerd uitpakken als je medicatie tegen angst- en paniekaanvallen slikt.
Algemene bijwerkingen
Valeriaan kan milde bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid de ochtend na de inname, hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten (1).
Valeriaan heeft een kalmerend effect op de prikkelbaarheid en rusteloosheid*. Als je niet goed kunt inslapen en last hebt van korte perioden van stress zoals vliegangst of examenangst. Neem valeriaan 30 minuten voor deze stressvolle periode in. Valeriaan zorgt niet bij iedereen voor hetzelfde effect.
Mag ik valeriaan gebruiken met andere medicijnen? Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Over het algemeen wordt valeriaan als veilig beschouwd wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven. Het kan echter bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of mensen die antidepressiva of andere medicijnen gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat valeriaan niet helpt tegen slapeloosheid.Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen.
1 x daags 1 tablet met water innemen tijdens de maaltijd.
Valeriaan wordt vaak gecombineerd met andere rustgevende kruiden als citroenmelisse, hop en passiebloem. Hop en citroenmelisse versterken het effect van valeriaan en kunnen zo bijdragen aan een goede nachtrust. Ook combinaties met magnesium en B-vitamines komen voor.
Bekende bijwerkingen zijn ongewenste slaperigheid en maagdarmklachten als buikpijn en misselijkheid. Houd er rekening mee dat valeriaan verslavend kan zijn en gebruik het niet te lang.
Valeriaanolie: Kalmerend, bij een geprikkelde toestand van het zenuwstelsel, slapeloosheid, hartkloppingen, nerveuze onrust, plankenkoorts, examenvrees, nerveuze maagdarm klachten en angst. Spierontspannend, bij verschillende soorten krampen, o.a. hoofdpijn, menstruatie, spijsvertering, etc.