De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren.
Gewalst of geslepen boren
Als we kijken naar de productiemethode onderscheiden we twee soorten boren. De gewalste en geslepen boren; aangeduid met HSS-R (rolgewalst) of HSS-G (geslepen).
Het materiaal van de muur controleren
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt , de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden , door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Bij een normale boor wordt de boor vastgezet door de spankop of snelspanboorkop van de boormachine. Een SDS-boor heeft echter een uitsparing aan twee kanten, waardoor de boor maar op één manier in de machine kan en direct geborgd wordt.
Een stappenboor wordt gebruikt voor het stapsgewijs boren van mooie ronde gaten. Dit wordt ook wel eens trapsgewijs genoemd. De boor wordt niet alleen in metaal gebruikt, maar ook in kunststof. De spiraal zorgt voor een betere afvoer.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Boren is het maken van inkepingen met een halfronde boorvorm, waardoor bolletje ontstaan. Hiervoor gebruik je een Pommes parisienne boor. Uitboren: Is het verwijderen van onbruikbare delen in het midden van producten, zoals klokhuizen in appels en peren of de kern van een ananas.
Bardahl Quick tap ( snijolie ) zorgt voor het sneller en eenvoudiger bewerken van harde en zachte metalen. Het is een niet -emulgeerbare, kant en klare synthetische snijolie ontwikkeld voor het bewerken van ijzer, ijzerlegeringen, nikkel, koper, koperlegeringen en magnesium.
Professionals – vooral in de industrie – maken gebruik van een formule om het toerental te berekenen: ω = v * 1000 / (π * d). In deze formule is v de snelsnijheid. Dit is de gewenste draaisnelheid van de boor, uitgedrukt in meters/minuut.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Bijvoorbeeld in gips en kalkzandsteen kun je prima boren met bijna iedere accuboormachine. Echter kunnen de hardere steensoorten een grotere uitdaging zijn voor normale boormachines. Een goed voorbeeld hiervan is de baksteen, welke hard en stevig is. Hierdoor is deze moeilijk te doorboren door gewone boormachines.