Zet de airco 's ochtends al aan, voordat het echt warm wordt. Zo voorkom je dat de warmte in de muren gaat zitten. Bovendien is het makkelijker om een koele ruimte op dezelfde temperatuur te houden dan om een warme ruimte af te koelen.
Verbruik om te verwarmen
Verwarmen met airco betekent dat er geen gas wordt gebruikt en dat het verbruik van elektriciteit ook zeer beperkt is. Dit kan dankzij de lucht-warmtepomp, waarmee er warme lucht vanuit de buitenlucht wordt onttrokken.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken. Ze zijn voorzien van interne beveiligingen en temperatuurregelaars om oververhitting te voorkomen en de werking te optimaliseren.
De ideale kamertemperatuur is natuurlijk voor iedereen anders, maar er zijn wel enkele richtcijfers per ruimte. Om een gezond binnenklimaat te creëren in je woonkamer of thuiskantoor, is 21 à 22 °C een goed gemiddelde. In de slaapkamer mag je de airco wat frisser instellen, op zo'n 16 tot 18 °C.
Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning. Een airconditioning zorgt voor een optimale temperatuur, maar zorgt ook voor het zuiveren en ontvochtigen van de lucht. De airco kan dus het gehele jaar door gebruikt worden.
Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.
Voor het verwarmen met de airco is 19 à 20 graden voldoende voor een fijne kamertemperatuur. Je kunt de airco ook op 21 graden zetten, maar dan verbruik je weer meer energie.
Maar ook aan de airco als verwarming kleven nadelen. "Verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren. Doordat de warmte met een luchtstroom wordt verspreid, kun je last van tocht ervaren.Hierdoor kan het nodig zijn de temperatuur hoger in te stellen", zegt Mintjes.
Mijn airco stopt af en toe bij verwarmen en dan gaat het tempratuur lampje knipperen, is dit normaal? Dit is normaal, bij verwarmen bevriest na een tijd de condensor, de airco gaat de cycles op dat moment omdraaien en de condensor ontdooien. zodra de condensor ontdooit is zal de airco weer gaan verwarmen.
STEL DE AIRCO IN OP VERWARMEN EN ZET HIER DE VERWARMINGSSTAND OP 19 GRADEN, DIT IS AFHANKELIJK VAN DE GROOTE VAN DE RUIMTE MOCHT HET NOG NIET AANGENAAM AANVOELEN STEL HEM DAN WAT HOGER IN, VAAK VOELT VERWARMEN IETS HOGER AAN DAN DE INGESTELDE TEMPERATUUR, LAAT DE AIRCO OP EEN RUSTIGE STAND (DE Page 3 VENTILATOR OOK WEL ...
Bij een single split airco varieert het verbruik per uur tussen 0,73 à 0,75 kWh per uur, oftewel 5,84 tot 6 kWh per nacht. Als we het prijsplafond er weer bij pakken, komen we uit op 0,29 tot 0,30 euro per uur en 2,34 euro à 2,40 euro per nacht. Ervan uitgaande dus dat u 8 uur per nacht slaapt.
Stroomverbruik airco per dag
Zodra de kamer gekoeld is, verbruikt een vaste airco nog maar heel weinig stroom, waardoor het gemiddelde stroomverbruik rond de 0,75 kWh per uur is. Op een zomerse dag staat een airco al snel 8 uur aan. Daarmee verbruik je al snel tussen de 6 en 13 kWh per dag.
Op zomerse dagen gebruik je een airco al snel zo'n 8 uur per dag. Dan verbruik je dus zo'n 6 tot 13 kWh per dag aan stroom. Bij een stroomprijs van 38 cent komt dat neer op ongeveer 2,30 tot 4,95 euro per dag. Gemiddeld zijn er zo'n 24 tot 40 zomerse dagen per jaar.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
Met een airco verwarmen bij vorst
Geen zorgen, ook dan verwarmt de airco nog steeds. Het koudemiddel dat in de airco wordt gebruikt, heeft namelijk een kookpunt dat ver beneden de 0° Celsius ligt. Hierdoor zal de airco zelfs bij buitentemperaturen van -15° C nog steeds blijven verwarmen.
Het verwarmen met de airco kan tot buitentemperaturen van -15°C. Het is geen enkel probleem om in Nederland een ruimte met behulp van een airconditioning te verwarmen. Zeker met een energiezuinige airco is het interessant om een airco te gebruiken als verwarming.
In de meeste gevallen is het apparaat na 1 a 2 minuten op temperatuur en blaast hij warme lucht de ruimte in.
Het kan 1-10 minuten en soms tot zelfs 15 minuten duren voordat de airconditioning warm wordt. Het blok moet eerst op temperatuur worden gebracht. Zo wordt voorkomen dat de airco in eerste instantie koude lucht blaast.
Het is mogelijk dat er een blokkade in de slang zit door bijvoorbeeld te veel bochten en/of scherpe bochten. Ook een te lange slang (door verlenging van de originele slang) kan de oorzaak zijn. Een andere oorzaak is dat de warme lucht niet weg kan, doordat de slang niet naar buiten hangt of is vernauwd.
In een airconditioning stroomt warme lucht uit de ruimte door de verdamper in de binnenunit. Het koudemiddel, dat een lagere temperatuur heeft, stroomt ook door de verdamper. De warmte uit de lucht laat het vloeibare koudemiddel in de unit verdampen. De lucht zelf koelt daardoor af.
Dat is één van de grootste voordelen van een airco gebruiken als hoofdverwarming: je kan zowel koelen als opwarmen via één systeem. Het is echter niet aangeraden voor grote woningen. Bekijk daarom zeker alle opties en weeg de verschillende eigenschappen met elkaar af.
Het rendement van een zonnepaneel ligt op 430 x 0,88 = 378,4 kWh per jaar. Dit zetten we af tegen het stroomverbruik van de airco (1.476 kWh). Dat betekent dat je voor een airco – expliciet voor het afkoelen in huis – tenminste 4 tot 5 extra zonnepanelen moet installeren om je extra stroomverbruik te compenseren.
Airco is een warmtepomp
Deze kan koelen én verwarmen. In de zomer haalt hij warmte uit de lucht in je woning en geeft deze af aan de buitenlucht. In de winter kan je dit omdraaien: dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht. Deze gebruikt hij om de lucht in de woning mee te verwarmen.
Controleer het volgende: Controleer dat de luchtfilters niet vuil zijn. Controleer dat de luchtinlaten en -uitlaten van de binnen- en buitenunits niet geblokkeerd worden. Controleer op de afstandsbediening of de temperatuur juist is ingesteld.
Het meest voorkomende advies is dat 21 à 22°C de ideale en gezondste temperatuur is voor binnen, het hele jaar door.