Katoenen handdoeken nemen veel water op en zijn geschikt om handen en lichaam mee af te drogen. Egyptisch katoen heeft de beste kwaliteit.Badstof absorbeert het beste en voelt bovendien heerlijk zacht aan. Nieuwe handdoeken moet je altijd eerst een paar keer goed wassen en drogen in de droger.
Het gewicht van de stof wordt uitgedrukt in gram per m2. Hoe zwaarder het gewicht van de handdoek per vierkante meter, hoe beter de kwaliteit. De meeste handdoeken hebben een gewicht tussen de 400 gr/m2 en 500 gr/m2. Handdoeken met een middelzware kwaliteit zitten boven de 550 gr/m2.
Kijk op het labeltje of de handdoek is gemaakt van 100% gekamd katoen, want dat blijft heel lang zacht. Bij gekamd katoen zijn de kortere draden verwijderd, waardoor de handdoek sterk blijft en je geen pluisjes krijgt. Kijk goed naar de dichtheid van de lusjes in het weefsel.
In de praktijk is al meermaals bewezen dat ons organic badtextiel voor hotels gemiddeld 50% langer mooi blijft en in gebruik is dan reguliere handdoeken, een welbewuste keuze als je gaat voor efficiëntie hand in hand met hotelkwaliteit en minimale belasting voor het milieu.
Je kunt de dikte aflezen aan het aantal gram per vierkante meter. Hoe meer gram, hoe dikker de handdoek. Dikke handdoeken drogen goed af omdat ze veel vocht opnemen zonder snel nat te worden. Ze voelen zacht aan en gaan bovendien veel langer mee dan dunnere handdoeken.
Een katoenen haarhanddoek is een duurzaam en ademend product dat goed kan werken voor alle haartypes. Maar katoen heeft ruwe vezels die je haar kunnen laten breken en uit kunnen laten drogen. Microvezel is geen verstandige keuze.
Maar hier geldt hetzelfde: na twee jaar verban je die handdoeken best richting vuilnisbak en schaf je nieuwe aan. Als je verschillende sets hebt en regelmatig wisselt kan je ze uiteraard wel wat langer houden. Afhankelijk van het merk, vervang je je waterfilter best om de twee tot zes maanden.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Het bekendere zachte badstof, waarmee normalerweise handdoeken, badjassen en beddengoed worden gemaakt, wordt walk-badstof genoemd.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
De afmetingen van een standaard badhanddoek zijn 50 x 100 cm. Dit model kun je gebruiken om mee af te drogen, maar komt ook goed van pas om je handen/gezicht mee af te drogen na het wassen. Handdoeken worden doorgaans gemaakt van badstof, katoen of velours. Heerlijk zacht en irriteert de huid niet.
Was kouder. Voor de hele vuile was gebruik je een hogere temperatuur, maar in de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. De handdoeken zullen langer hun kleur behouden en langer meegaan.
Een goede vuistregel zijn twee volledige sets handdoeken per persoon in jouw huishouden. Het valt aan te raden om jouw handdoeken elke week te wassen, of na drie of vier keer gebruiken, en om jouw handdoeken elke twee jaar op te frissen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
Was uw handdoeken op 60°C
De eerste paar keer kunt u nieuwe handdoeken het beste apart wassen met gelijke kleuren. Was de handdoeken altijd op 60°C. Op deze temperatuur worden bacteriën en virussen gedood en bent u gegarandeerd van een betere hygiëne.
Een nieuwe handdoek of theedoek neemt het water vaak nog niet zo goed op. Dit komt door het natuurlijke waslaagje en allerlei chemische stoffen die de fabrikant toevoegt. Om dit te verhelpen, kun je het best de hulp van onze redder in nood inschakelen: azijn.
Zacht, maar ook praktisch als handdoek
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.
Zo'n handdoek van badstof bestaat uit in lussen geweven katoen. Het is daardoor ruw en door de wrijving veroorzaak je klitten en pluis omdat je haarschubben open gaan staan en zelfs kunnen afbreken. Elk type haar heeft dus profijt bij een Microvezel handdoek.
Zoals al eerder uitgelegd, zijn de vezels van een microvezel handdoek juist heel klein en fijn. Daardoor glijdt de handdoek zonder wrijving over je haar. Ook heeft de handdoek een goed absorptievermogen, dankzij de dichtere stof op een groot oppervlak.