Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten.
Daarom wordt volkorenmeel algemeen als gezonder beschouwd. Het is een goede bron van eiwitten, vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Omdat het gluten bevat, is het niet geschikt voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Glutenvrij alternatief voor bloem
Als glutenvrije vervanger voor tarwebloem wordt vaak boekweit- of haverbloem genoemd, maar er zijn nog veel meer verschillende glutenvrije alternatieven beschikbaar. Een populaire keuze is bijvoorbeeld amandelmeel, gemaakt van gemalen amandelen.
Koolhydraatarm meel is een meelsoort gemaakt van alternatieve granen en noten, zoals amandelmeel, kokosmeel, hazelnootmeel. Dit meel bevat gewoonlijk veel minder koolhydraten dan traditioneel tarwemeel, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Bij speltbloem worden net als bij tarwebloem alle gezonde voedingstoffen eruit gehaald. Het enige wat overblijft is een zetmeel vol calorieën en weinig voedingstoffen. Een brood gemaakt van speltbloem is te vergelijken met een witbrood, dat als minder gezond wordt beschouwd.
Als je geen bloem hebt, zijn maizena of arrowroot simpele, neutrale vervangers die een vergelijkbare verdikkingskracht bieden. Meng het tot een brij met water of bouillon (verhouding 1:2) voordat je het aan je recepten toevoegt. Kan ik broodmeel vervangen door bloem voor alle doeleinden?
Het wordt gemaakt van kikkererwten en heeft een iets nootachtige smaak. Kikkererwtenmeel wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en als vervanger voor bloem in pannenkoeken en cakes. Je kunt tarwemeel vervangen door kikkererwtenmeel. Ook deze meelsoort is glutenvrij.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Gezonder dan bloem. Witte- of patentbloem wordt regelmatig gebruikt in baksels. Maar het is zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dat maakt het heel erg fijn voor mooie cakes en biscuits, maar het is niet zo voedzaam.
Meel en bloem, ze lijken misschien op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Meel is wat grover, zit vol vezels en is gezonder. Bloem is fijner van structuur, heeft minder vezels en is daardoor minder gezond. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten, dus pas op dat je ze niet verwisselt in je recept.
Kokosmeel neemt veel meer vocht op, dus om 1 kopje tarwebloem te vervangen heb je ongeveer ⅓ kopje kokosmeel nodig. Het resultaat zal niet zo luchtig worden zoals met tarwebloem, maar je kunt er bijvoorbeeld lekkere fudgy brownies mee maken.
Als je de hoeveelheid koolhydraten in je dieet wilt verminderen zou je op zoek kunnen zijn naar alternatieven zonder granen. Kokosmeel, pindameel en amandelmeel zijn daar voorbeelden van.
Door te kiezen voor meelsoorten met veel vezels, zoals volkorenmeel, kikkererwtenmeel of amandelmeel, kunt u afvallen. De meelsoorten zorgen voor een vol gevoel en zorgen ervoor dat u langer verzadigd blijft. Hierdoor kunt u de totale calorie-inname verlagen.
Ga voor de gezonde keuzes
Kies voor volkoren producten (volkoren brood, -rijst, -pasta), eet gevarieerd, eet minder verzadigd vet en eet zoveel mogelijk vers om teveel aan suiker te vermijden. Maak van groente eens het hoofdingrediënt en kies voor fruit als tussendoortje.
Rijst, aardappel, tapioca, maïs en boekweit zijn slechts enkele van de veelvoorkomende granen die u in een glutenvrije bloemmix kunt vinden. Deze combinatiemeelsoorten werken meestal het beste in cakes, koekjes en gebak. In de meeste gevallen zou u gewone bloem moeten kunnen vervangen door dezelfde hoeveelheid glutenvrije bloem in een recept .
Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe. Spelt en speltbrood bevatten dus inderdaad gluten.
Pindameel is een vetarm koolhydraatrijk meel alternatief en wordt gemaakt met Amerikaanse pinda's. De pindameel bevat van nature weinig koolhydraten en valt daardoor onder koolhydraatarm meel. De lage glycemische index (GI) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel tijdens het nuttige van deze meel stabiel blijft.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Kikkererwtenmeel is veelzijdiger dan je zou denken. Het kan deels worden gebruikt in decadente bakwaren zoals bananenbrood en cupcakes, of in klassieke ontbijtgerechten zoals pannenkoeken en crêpes. Het is ook de perfecte vervanger voor wit meel in hartige basisproducten zoals gehaktballen, pizzabodem en dumplings.