Veilige inname Een dagelijkse hoge inname van natrium kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ook is te veel natrium slecht voor de nieren en botgezondheid. Het advies geldt om niet meer dan 6 gram zout (= 2,4 gram natrium) per dag in te nemen.
Voor bloed ligt de normale natriumwaarde tussen 135 en 145 mmol/l. De hoeveelheid natrium in urine kan sterk uiteenlopen. Vaak wordt het als normaal beschouwd wanneer iemand per 24 uur 130 tot 200 mmol natrium in de urine uitplast.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen.
Voor natrium is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dagelijks ongeveer 500 milligram natrium (dit is 1,25 gram keukenzout) zou voor een volwassene voldoende zijn. Dit is ongeveer de hoeveelheid die van nature in onze voeding voorkomt.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Tafelzout is de kristalachtige chemische verbinding natriumchloride. "Natrium" verwijst naar het essentiële mineraal natrium, dat een bestanddeel is van natriumchloride . Het speelt een belangrijke rol in bepaalde fysiologische functies en is essentieel voor het in evenwicht houden van lichaamsvloeistoffen.
Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in uw lichaam constant. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt. De gevolgen kunnen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk.
De uitslag geeft de hoeveelheid natrium in uw bloed aan. De waarde ligt meestal tussen de 135 en 145 mmol/l.
Kreatinine is in umol/l en wordt bepaald met de enzymatische methode. Normale nierfunctie is > 90 ml/min/1,73 m2. Dit onafhankelijk van leeftijd. Wel kan ervan uit worden gegaan dat > 90 ml/min/1,73 m2 een streefwaarde is en deze afneemt met de leeftijd.
- Vruchtensappen zijn vooral geschikt omdat ze bestanddelen als kalium en citraat bevatten, die een remmende werking hebben op kristalvorming in de nier. Drink daarom 1-2 glazen sap van citrusfruit, zoals sinaasappelsap, per dag.
Hyponatriëmie is een elektrolytstoornis die veel voorkomt bij ouderen. De stoornis kan lang symptoomloos verlopen, maar heeft uiteindelijk ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hyponatriëmie is het gebruik van een thiazidediureticum.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Natrium tekort aanvullen
De meest bekende en effectieve manier om snel een natriumtekort aan te vullen is ORS. ORS is een zoutoplossing die natrium en andere elektrolyten bevat. Het drinken van ORS kan je snel helpen om je natriumspiegel te verhogen.
Eet meer natriumrijke voedingsmiddelen
Kaas en andere zuivelproducten . Vlees en gevogelte. Zeevruchten, zoals garnalen en oesters.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. De gemiddelde natriumbehoefte ligt echter maar op 1-3 gram keukenzout (400-1200 mg per dag). Normaal gesproken scheiden de nieren een teveel aan natrium uit via de urine.
Natrium is te vinden in voedingsmiddelen uit bijna alle voedselcategorieën. Enkele van de belangrijkste bronnen van natrium voor Amerikaanse volwassenen en kinderen van 1 jaar en ouder zijn: Sandwiches.Rijst, pasta en andere graangerechten .
Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen.
De naam is afgeleid van het Engelse soda en het Latijnse sodanum voor "hoofdpijnmiddel" . Het symbool Na is afgeleid van het Latijnse natrium voor "natron" (soda in het Engels). Natrium werd in 1807 ontdekt door de Engelse chemicus Humphry Davy door elektrolyse van natronloog (NaOH).