Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Is het gemodificeerd maiszetmeel gezond? Aangezien alleen de chemische structuur een beetje wordt veranderd, is het in wezen nog steeds gewoon maiszetmeel. Ons lichaam kan het net zo gemakkelijk verwerken als niet gemodificeerd maiszetmeel. Het wordt op dezelfde manier afgebroken in ons spijsverteringssysteem.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Maizena als bindmiddel
De bekendste manier om Maizena (de merknaam voor maiszetmeel, vandaar de hoofdletter!) te gebruiken, is als bindmiddel. Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt.
Wat is er verkrijgbaar op gebied van 100% natuurlijke bindmiddelen? Ook diverse meelsoorten kunnen een gerecht binden. Ook glutenvrije meelsoorten zijn daar uitermate geschikt voor. Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Je kunt een roomsaus dikker maken door het volume ervan te laten afnemen boven het fornuis. Als dit niet lukt of als je niet veel tijd hebt, gebruik dan een verdikkingsmiddel om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maïzena zijn simpele ingrediënten die je kunt gebruiken om je roomsaus dikker te maken.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.
Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden. Tapioca bind bij relatief lage temperaturen.
Fijne bindmiddelen zijn: aardappelmeel, maïzena en bloem. Deze bindmiddelen hebben een korte kooktijd van enkele seconden tot 3 minuten. Griesmeel en havermout zijn grove bindmiddelen en zijn in ca. 10 tot 20 minuten gaar, tenzij voorbewerkt.
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is bij uitstek geschikt om te binden. Maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) die we in de keuken gebruiken is vrijwel altijd tarwebloem.
Ook het excuus van zetmeel gaat niet op, hoewel veel mensen denken dat zetmeel dik maakt. Eén gram zetmeel levert slechts vier calorieën, terwijl één gram vet 9 calorieën oplevert. Het beeld wat we van de aardappel hebben is niet helemaal het juiste, zo blijkt wel.
Zo stijgt de bloedsuikerspiegel langzaam na zowel het eten van een suikerrijke appel als na het eten van zetmeelrijke pasta. Zetmeel heeft minder nadelen dan suikers en daarom is het eten van zetmeel dus beter dan het eten van suiker.
Wat doet je lichaam met zetmeel? Je lichaam zet deze stof om naar glucose. Glucose is een suikersoort die ons lichaam als brandstof gebruikt om energie uit te halen. Sommige zetmeelsoorten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, zijn zo opgebouwd dat ze niet goed afgebroken kunnen worden.
Rijstzetmeel wordt over het algemeen nog als ondergeschikt bindmiddel tegenover maiszetmeel gezien. Het kan in dezelfde producten worden verwerkt als tarwe- of maiszetmeel.
Eerst en vooral kan je een saus of soep met zowat elke soort bloem binden. Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
De gemakkelijkste vervanger voor maizena is bloem voor alle doeleinden. Meel wordt gebruikt als a verdikkingsmiddel in veel van dezelfde recepten waar maizena voor wordt gebruikt. Het mooie van deze optie is dat de meeste mensen al meel in huis hebben.