Eigenaren zoeken nieuwe functies om het erf weer waarde te geven. Veel gemeenten hebben hiervoor een regeling getroffen, in Gelderland is deze regeling bekend onder de naam 'Functieverandering'. Gemeenten spreken ook wel van de regeling 'Ruimte voor Ruimte', 'Rood voor Rood' of 'Vrijkomende agrarische bebouwing'.
Ben je van plan om te stoppen met je agrarische bedrijf of heb je een voormalige agrarische bedrijfslocatie in het buitengebied? Door middel van functieverandering is het mogelijk om in ruil voor het slopen van stallen een nieuwe bestemming aan je perceel te geven.
Een functiewijziging betekent namelijk meestal ook een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Het kan dan maar zo zijn dat je omlaag gaat met je salaris, ook wel loopbaanombuiging of demotie genoemd. De volgende voorwaarden moeten dan in acht worden genomen vanuit je werkgever: Een redelijke bedenktijd voor jou.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Indien u niet volledig aan de functie-eisen voldoet kan uw werkgever behalve ontslag ook een functiewijziging als optie nemen. Het gaat er in feite om dat u wordt teruggezet in een lagere functie tegen een lager salaris. In deze situatie is sprake van een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst.
Een interne functiewijziging betekent vaak een promotie; meer verantwoordelijkheden, taken of misschien wel een hele andere functie.
Veranderen naar een functie met een lager niveau (demotie)
Demotie is het accepteren van een “lagere” functie of minder bezwarende taken.
De promotie betekent natuurlijk ook functieverzwaring: mensen begeleiden en extra (pittigere) taken.
Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever.Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt. Wilt uw werkgever uw functie of loon wijzigen en bent u het er niet mee eens? Neem contact op met een arbeidsspecialist voor advies.
Jouw werknemer mag een passende functie weigeren, maar dit is niet zonder consequenties. Er is in dat geval namelijk sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Hierbij heeft jouw werknemer geen recht op de transitievergoeding en WW-uitkering.
Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt of als je in je huidige functie groeit, van bijvoorbeeld een junior naar een senior. Binnen een schaal kun je ook groeien, omdat zo'n schaal weer uit treden bestaat. Functioneer je goed? Dan ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging.
Functiewaardering vraagt om standaardisatie
Medewerkers dienen dan zelf te bepalen hoe zij de voorgeschreven resultaten behalen, waardoor zij de vrijheid krijgen om hun eigen werk vorm te geven binnen bepaalde grenzen.
In het kader van een reorganisatie kunnen functies opgeheven worden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn: minder budget van decentrale overheid, efficiënter maken van de organisatie, geen behoefte meer aan bepaald werk, bezuinigingen, etc.
Loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Dat betekent dat je werkgever niet zomaar je loon mag wijzigen. Je hebt instemming van de werknemer nodig om het salaris te wijzigen. Of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die een loonwijziging kunnen rechtvaardigen.
In werkelijkheid was de gemiddelde baanduur van Nederlanders in 2020 zo'n 9,3 jaar. In België was het zelfs nog iets langer: 10,9 jaar (!). Ook blijkt de baan voor het leven nog lang geen fenomeen uit vervlogen tijden. 'In ruim twee decennia is de baan voor het leven nauwelijks zeldzamer geworden.
Als je functie komt te vervallen, word je boventallig en heeft je werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Hoe zit dat precies? Boventalligheid kan het gevolg zijn van slechte bedrijfsresultaten. Je werkgever kan dan besluiten om te besparen door afscheid te nemen van personeel.
Jobhoppers ontdekken sneller wat ze wel en niet leuk vinden.Je leert dit namelijk het beste door het zelf te ervaren. Door op onderzoek uit te gaan en verschillende banen uit te proberen trek je waardevolle conclusies. Hierdoor beland je vaak sneller bij de baan die het beste bij je past.
Het disfunctioneren van de werknemer kan dusdanig zijn dat er reden is om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen. Op ieder moment kan een werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter (art 7:671b BW).
Geachte heer/mevrouw [naam], Met deze brief bevestigen wij dat u met ingang van [datum ingang nieuwe functie] werkzaam zult zijn in de functie van [functienaam]. [Graag feliciteren wij u met deze nieuwe stap binnen ons bedrijf.]
Uw werkgever mag uw aanvraag om meer of minder uren te werken alleen weigeren bij 'zwaarwegend bedrijfsbelang'.
Het aantal jaren ervaring in je functie zorgt er meestal voor dat je salaris groeit binnen een loonschaal. Bij elk jaar ervaring hoort een periodiek of functiejaar. Hoe meer jaren ervaring je hebt, hoe meer periodieken je krijgt en hoe hoger je loon wordt.
Functiewaardering, afgekort fuwa, is een manier om functies in je bedrijf te wegen en te rangschikken. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) analyseert functies objectief, vergelijkt ze met elkaar en stelt de bijbehorende loonschaal vast.
Functiewaardering is bijvoorbeeld te vergelijken met het taxeren van de waarde van een huis, of bijvoorbeeld assurantie schade bepaling. Met objectieve maatstaven wordt de waarde bepaald.Deze objectieve maatstaven (i.e. kenmerken) liggen vast met het door de organisatie gekozen functiewaarderingssysteem.
In principe groei je bij goed functioneren voor ieder gewerkt jaar één trede en kun je jaarlijks meer gaan verdienen. Als je bent uitgegroeid, heb je een promotie nodig naar een hogere schaal om te kunnen blijven groeien.
Als je goed functioneert schuif je elk jaar 1 stapje omhoog tot je de laatste trede van de schaal bereikt, je salaris blijft vervolgens gelijk. Over de schaal die bij jouw functie hoort kun je vaak niet onderhandelen. Wel kun je in gesprek gaan over de trede waarin je start.