De vrouwtjes kunnen nu gaan paren en leggen elke keer 5 eitjes. In hun leven kunnen ze in totaal tussen de 400 en 800 eitjes leggen.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
De eitjes zijn maar een halve millimeter groot en hebben de vorm van een rijstkorrel. Binnen 30 uur komen de eitjes uit waarna de wormachtige larven zich te goed doen aan het rottende fruit. De larve vervelt zich een paar keer.
Het fruitvliegje leeft tussen de twee en negen weken. Dat leven begint, zoals bij alle vliegen, als eitje. De eitjes worden gelegd in gistend of rottend voedsel, in een vuilnisbak of anders. Het eitje groeit bij een prettige temperatuur (boven de 20 graden) binnen twee weken uit tot larve.
Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Fruitvlieg is toch nuttig
Ondanks de overlast, hebben fruitvliegjes zeker nut. Zo ruimen ze fruitresten op in de natuur. Ook zijn ze een lekker hapje voor insecten, spinnen en vogels. En wetenschappers gebruiken vaak fruitvliegjes om erfelijkheid te onderzoeken.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Ze leggen hun eitjes op rijp fruit. Gelukkig leggen ze de eitjes niet in het fruit maar op de schil. De reden hiervoor is dat de larven direct voedsel hebben op het moment dat ze het daglicht zien. Vanaf het moment dat de eitjes gelegd worden duurt het ongeveer twee weken voor de eitjes uitkomen.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
En hoe warmer het is, hoe sneller ze zich voortplanten. "De fruitvliegen worden aangetrokken door alcoholgeuren op overrijp fruit of open flessen wijn en bier of een restje sinaasappelsap in een pak. Op onbeschadigd fruit zitten ze niet.
Kleine vliegjes bestrijden
Zorg ervoor dat de potaarde van een plan niet te vochtig is en geef de planten dus niet teveel water. De rouwvliegjes leggen hun eitjes namelijk in vochtige potgrond. Gebruik altijd een bloempot met een gat in de bodem, zodat een teveel aan water via de onderkant weg kan lopen.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Fruitvliegjes vangen met azijn
Appelazijn werkt nóg beter. De fruitvliegjes proberen te landen op het water. Door de chemicaliën van het afwasmiddel zullen de vliegjes vervolgens zinken en sterven.
Door hun kleine formaat zijn ze vaak moeilijk te zien, totdat ze ineens langs je gezicht zoemen. Het rare is dat ze telkens maar weer verschijnen, zelfs wanneer je alles wat je maar kunt bedenken, hebt schoongemaakt.
Het vergroot de "pakkans" dus. Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden. Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet. De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug.
Geef niet teveel water
Het aller-allerbelangrijkste is: niet te veel water geven. Rouwvliegjes komen af op vochtige, rottige grond en als je die niet hebt komen ze niet. Zo simpel is het. Of toch niet simpel, want water geven gaat nog vaak mis.
Plaats een glas rode wijn, (appel)azijn of aceto balsamico in de ruimte waar je last van het ongedierte hebt. De vliegjes worden aangetrokken en verdrinken in de vloeistof. Je kunt het vangen van de volwassen rouwvliegjes wel combineren met aaltjes om zowel eitjes, larve als volwassen rouwvliegjes uit te schakelen.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.