In tegenstellingen tot andere dieren hebben paarden de mogelijkheid om ook van mensen te leren. Gemiddeld zit de intelligentie van een paard op hetzelfde niveau als dat van een 3-jarig kind. Tenslotte kunnen paarden zich bijvoorbeeld herkennen in de spiegel en begrijpen ze de emoties van mensen.
Bij een paard is dat 1:800, bij een mens 1:50. “Dit betekent dat de hersencapaciteit van een paard ook een stuk kleiner is dan die van de mens”, zegt dr. Inge Wijnberg van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze durft zelfs te twijfelen aan de mate van intelligentie van het paard.
Slimmer dan de mens? Heel wat dieren zijn niet alleen slim, soms zijn ze zelfs slimmer dan de mens. Zo versloeg een vijfjarige chimpansee tijdens een Japans experiment uit 2007 vlot een groep volwassen mensen bij geheugenspelletjes.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
De hersenen van je paard liggen in de schedelholte en hebben een gewicht van 370 tot 600 gram. Ter vergelijking; de hersenen van een mens wegen ongeveer 1500 gram. De hersenen zitten complex in elkaar, de verschillende onderdelen hebben allemaal een andere functie en staan toch met elkaar in verbinding.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Kunnen ze denken? Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Ze hebben geen brein en bestaan vrijwel geheel uit water – en toch beschikken ze over heel wat superkrachten.
Als er in je hoofd een bloedvat knapt of gaat lekken, spreken we van een hersenbloeding. Dat kan op alle leeftijden voorkomen, maar wordt meer gezien bij ouderen. In theorie kan dat ook bij paarden gebeuren.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
Border Collie: de slimste hond
Over de nummer 1 positie is geen enkele twijfel. Ze zijn speciaal gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen en hebben het vermogen probleemoplossend te handelen. De Border Collie is een hardwerkende, trouwe en hele intelligent hond.
Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, volgens de zogeheten normaalverdeling. Iemand met een score van 130 of hoger geldt als hoogbegaafd. Dit geldt voor ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders. Circa 68 procent heeft een IQ tussen de 85 en 115.
Leeftijd pensioen
Bij renpaarden en dravers ligt hun carrière tussen 2 en 14 jaar. Zolang het paard niet vermagert of chronisch kreupel is en zijn werk met plezier doet, hoeft het nog niet met pensioen. De algemene consensus is wel dat vanaf 20 jaar een paard een senior is.
Het oudste paard dat ooit geleefd heeft is Old Billy, geboren in Woolston, Lancashire in 1760. Deze stierf op 62-jarige leeftijd in 1822.
Waaraan kun je hoofdpijn herkennen? Als je paard zijn hoofd heeft gestoten zie je het soms acuut optreden. Een paard staat dan bijvoorbeeld een tijdje met zijn mond open of gaat tandenknarsen. Op dat moment is het eenvoudig te zien dat je paard hoofdpijn heeft en kun je ook meteen de link leggen.
Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt.
De onderzoeker laat de imposante kwal op het strand liggen zodat andere mensen hem ook kunnen bewonderen. Wie dat wil, kan het dier gewoon oppakken. Deze kwal is ongevaarlijk, volgens Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee. De netelcellen zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Neen, slakken kunnen niet gillen. Ze hebben geen stembanden en geen longen. Maar het kan gebeuren dat, door een samenloop van omstandigheden, de lucht die in het slakkenhuis zat, er is uitgeperst door een smalle opening waarbij een fluitend (gillend?) geluid werd veroorzaakt.