De flauwe zigzag steek is een plattere zigzag.Door de zigzag blijft de naad rekbaar. De flauwe zigzag steek ziet er ongeveer zo uit als in onderstaand plaatje van de website van Bernina. Mocht je nu geen flauwe zigzagsteek op de naaimachine hebben, heb je vaak wel een 'normale' zigzag steek op de machine.
Stretchsteek bij deze steek staat de naald in linkse positie. Deze steek wordt gebruikt voor naden in elastische stoffen. Versterkte rechte steek bij deze steek staat de naald in het midden. Deze steek wordt gebruikt voor naden die onder spanning staan.
Naai rechte steken met een rechte stretchsteek (driedubbele rechte steek) Daardoor worden de steken elastisch en “lubbert” de stof niet uit.
Daarom geven we hier een aantal TIPS om je te helpen bij het naaien met tricot stof: Gebruik een stretchsteek of een lichte zigzagsteek. Hierdoor blijft de naad rekbaar en breekt deze niet. Gebruik Soluvlies om omkrullende zomen of naden tegen te gaan.
Omdat tricot rekbaar is, gebruik je voor het beste resultaat een rekbare steek. Als je dat niet doet, rekt je naaiwerk niet mee met de stof bij het dragen en kan de naad gauw knappen. Er zijn diverse stretch-steken, maar het simpelste is gewoon een zigzagsteek (op de meeste machines, zoals mijn B380, steek nummer 2).
De term tricot komt van het Franse woord 'tricoter' wat breien betekent. Eigenlijk is tricot zelfs de algemene benaming voor gebreide stoffen. Jersey is de Engelse term voor tricot. Dat tricot gebreid is maakt dat de stof rekbaar is.
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
Stretch naald
Deze naald is voor synthetische, rekbare stoffen. De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek. Deze naalden zijn ook zeer geschikt voor het gebruik in lockmachines.
HET DOEL VAN KANTSTEKEN
De kantsteken zorgen voor goed gevormde en gelijkmatige randen. Als je een project maakt zonder naad zoals bijvoorbeeld een sjaal kunnen de kantsteken decoratief zijn, maar ze helpen vooral voorkomen dat de randen van je project omkrullen.
Voor een dunnere denim kun je een gewone naald gebruiken (70 of 80). De ideale steeklengte is bij denim afhankelijk van de dikte van de stof. Voor een dunne spijkerstof zoals chambray kies je voor een kleine steeklengte (ongeveer 2 mm). Bij een grovere stof kies je beter voor 3 of 3,5 mm.
Het belangrijkste bij het verwerken van Lycra is dat je de juiste fournituren gebruikt. Zo raden we je aan om Lycra altijd te stikken met een stretchnaald. Anders kun je halen in de stof krijgen. Mede om halen te voorkomen raden we je ook aan om gebruik te maken van naaiclips en zo min mogelijk van spelden.
Viscose heeft veel dezelfde eigenschappen als katoen: het is ademend, voelt zacht, is huidvriendelijk en het draagt net zo fijn als zijde. Perfecte zomerstof! Viscose kom je in verschillende verschijningen tegen: van een soepele geweven stof, met of zonder stretch, tot een heerlijk zachte tricot.
De spoeldraad is niet goed opgerold. Controleer of de spoel zodanig is omwikkeld dat deze voor ongeveer 80% vol is en dat de draad gelijkmatig is verdeeld. Als de spoel niet goed is omwikkeld, vervang dan de spoel door een nieuwe of wikkel de spoel opnieuw om. De draaddichtheid van de borduurgegevens is te fijn.
Overlockmachines worden dus gebruikt om naden perfect af te werken, om het rafelen van naden te voorkomen, om naden aan elkaar te stikken zonder rafelen en om naden recht te knippen terwijl je stikt. Je kunt er bovendien ook rolzomen mee maken.
Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken. Laat de naald aan de rechterkant net buiten de stof steken en aan de linkerkant in de stof.
Staat er 'Jersey' in de productomschrijving, dan gaat het om een stretch hoeslaken. Een 'gewoon' katoenen hoeslaken is niet elastisch en wat gladder van structuur, maar heeft wel elastische randen, waardoor u hem eenvoudig om uw matras kunt doen.
Stompe naalden duwt de draden van de stof uit elkaar en snijdt ze niet door zoals een scherpe naald dat wel doet.
Ja, garen is vaak het beste als het nieuw is. Sommige mensen beweren dat de kwaliteit van garen al na een jaar achteruit gaat. Garen wat al tien jaar lang in jouw naaibox ligt zou dus voor problemen kunnen zorgen.
Bij de "sjaalsteek" wordt alles rechts gebreid. Het is het makkelijkst om een even aantal steken te gebruiken, want dan komt het telkens mooi uit en hoef je niet na te denken hoe je je priem moet beginnen. Het is dan toch altijd hetzelfde.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
Voor het maken van een halve patentsteek brei je één toer 1 recht 1 averecht en de volgende toer brei je 1 r.1 afh.met overslag. Er is dus nog maar één toer waarin je steken afhaalt.
Een locksteek is een rekbare steek, omdat hij niet alleen 2 rechte steken in de lengte maakt, maar ook 2 breedte steken via de grijpers. De breedte steken maken dat je stof rekbaar blijft. Een rekbare steek dus. De steek voorkomt dat je stof gaat trekken of uit gaat lubberen.
Het onderscheid is dus vrij simpel. Een lockmachine is er voor het betere snij- en lockwerk.Een coverlockmachine is er voor de typerende deksteken die worden gebruikt voor zoomranden. Een combinatie van een lockmachine en coverlock bestaat ook.
De coverlock, of deksteek machine is bedoeld voor het afwerken van je kledingstukken. De naden zijn flexibel, waardoor ze perfect gebruikt kunnen worden bij rekbare stoffen. De gewone naaimachine heeft geen rek meer op het stiksel, bij de coverlock heb je dat nog wel.