Als emotionele eter eet je vaak meer wanneer je negatieve emoties ervaart. Je 'dempt' als het ware je gevoelens met eten. Daarom noemen we het ook wel troosteten of comfortfood.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.
Daarnaast speelt ook het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suiker of snelle koolhydraten te eten gaat je lichaam deze stof weer aanmaken en voel je je al snel beter.
Emotie eten of stress eten, is wanneer je eet om te ontsnappen aan de slechte gevoelens die je ervaart, in de hoop dat je je beter voelt. Soms is het een bewuste beslissing, maar vaker is het gewoon een hersenloze reactie op een vage, negatieve emotie.
Je eet vaak om een andere reden dan honger: je voelt je bijvoorbeeld boos, verdrietig, gespannen of je wil jezelf belonen. Ook eten uit verveling hoort hierbij. Na een mindere dag, grijp je steevast naar voedsel om jezelf toch even beter te voelen. Ook ter beloning smul je maar wat graag lekkere dingen naar binnen.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Steeds meer onderzoek toont het aan, honger is echt een emotie! En dit heeft alles te maken met hormonen. Als je een tijdje niet hebt gegeten daalt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel (te) laag is, grijpt je lichaam in.
Bij intuïtief eten eet je op basis van honger en verzadiging. Oftewel je eet wat wanneer je lichaam erom vraagt. Je sluit hierbij geen voedingsproducten uit, zoals wel het geval is bij rigide eten.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Negatieve ervaringen, een negatief zelfbeeld, opvoeding en cultuur kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een eetbuistoornis. De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling.
Oorzaken van overeten
Iemand met een eetprobleem heeft te maken met angst en de opvatting dat hij/zij dik wordt of blijft. Deze eetstoornis heeft geen specifieke oorzaak maar gaat wel gepaard met omstandigheden waarin verschillende factoren een rol kunnen spelen.
De basis van de methode wordt gevormd door mindful eten. Van Kaathoven: 'Te veel eten heeft meer te maken met hoe en waarom je eet dan met wat je eet. Daarom is het belangrijk om rustig en geconcentreerd te leren eten, alle zintuigen te gebruiken en langzamer te eten.
Vaak hoor je over mensen die hun zorgen of stress juist weg eten, maar soms kan stress er juist voor zorgen dat je eetlust wegtrekt. Eén reden is dat stress zorgt dat je lichaam een hormoon genaamd epinefrine aanmaakt, ook wel adrenaline genoemd, waardoor je tijdelijk minder honger ervaart.
Maaghonger is de echte honger. Je lichaam heeft bouw- en voedingsstoffen nodig. Maaghonger komt omdat je maag leeg voelt en je maag knort misschien ook wel.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Uiteraard kun je jezelf maar beperkt opeten; je eigen ingewanden opeten gaat bijvoorbeeld niet en ook je eigen hersenen opeten is onmogelijk. Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Wanneer er sprake is van emotieregulatie problematiek heeft iemand last van een hoge gevoeligheid voor emoties, er zijn sterke emotionele reacties op stress-situaties en er is een vertraagde terugkeer naar het basisniveau na opwinding.
Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.
Liefde kan bijvoorbeeld een speciaal soort aantrekking tot een persoon of voorwerp zijn. Het is dan een gevoel of emotie. In de sterkste vorm geeft het mensen de indruk dat ze zonder het object van hun liefde niet meer verder kunnen in het leven, de indruk dat ze psychologisch afhankelijk zijn van de aanwezigheid.
Je hebt te veel stress. Nog zo'n emotioneel probleem: stress. Het kost ontzettend veel energie als je de hele dag druk bezig bent. En zelfs het idee dat je de hele dag druk bezig zou moeten zijn zorgt vaak al voor enorme eetbuien.