Een nieuw soort goedkoop opslagapparaat is eMMC. Het is een afkorting voor het woord Embedded MultiMedia Card. Vrij vertaald een geïntegreerde multimedia opslagkaart. Het is een goedkope vorm van gegevensopslag dat gebruik maakt van een geheugenchip.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Welk type interne harde schijf heb ik nodig? Wil je de interne opslag van je apparaat uitbreiden, dan heb je 3 mogelijkheden: Een Hard Disk Drive (HDD), een SSHD (Solid State Hybrid Drive) of een Solid State Drive (SSD).
De hoeveelheid opslagruimte geeft aan hoeveel gegevens (data) je op een opslagapparaat kan opslaan/bewaren. Deze hoeveelheid drukken we uit in Bytes. Deze opslagruimte of opslagcapaciteit is de afgelopen jaren flink groter geworden. We spreken tegenwoordig over GigaBytes en TeraBytes.
Op het opslagapparaat kan je als gebruiker zelf gegevens voor een langere tijd opslaan. Het besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows is een van de belangrijkste gegevens die op een opslagapparaat staan. Een opslagapparaat wordt wel eens verward met het werkgeheugen (RAM geheugen).
De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Als je veel offline zet kan het geheugen wel krap worden maar zaken in de cloud zetten kan dit oplossen. Ben je sowieso iemand die heel veel offline nodig heeft dan is 128 GB of zelfs 256 GB eigenlijk de beter optie.
De levensduur van een SSD is beduidend langer dan die van een HDD. Terwijl HDD's meestal ongeveer 3-5 jaar meegaan, kunnen SSD's tot 10 jaar of langer meegaan. Dit komt omdat SSD's geen bewegende delen hebben, terwijl HDD's draaiende schijven hebben die na verloop van tijd kunnen verslijten.
In één terabyte kun je ongeveer het volgende opslaan: 250.000 foto's gemaakt met een camera met 12 MP; 250 films of 500 uur aan HD-video; of. 6,5 miljoen documentpagina's, meestal opgeslagen als Office-bestanden, pdf's en presentaties.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Waar moet u op letten? De belangrijkste punten waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat, het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Zorg dat je SSD je computer begrijpt
De interface bepaalt de compatibiliteit (of deze werkt met je computer) en snelheid van je SSD. Heb je een 2,5 inch of mSATA SSD? Dan hoef je hier niet meer verder over na te denken, dit is namelijk altijd SATA, en werkt met elke computer, laptop of console.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Android – Ga naar instellingen → Verbindingen → Gegevensgebruik. Hier zie je hoeveel je in een bepaalde periode verbruikt hebt. Ook zie je precies over welke periode het gaat, maar niet welke apps hoeveel gebruiken. Ook via de mobiele app of site van je provider kun je jouw dataverbruik bekijken.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Het geheugen van een harde schijf wordt meestal gemeten in gigabytes (GB) of terabytes (TB). Ons advies is dat je voor een laptop een schijf van minimaal 250 GB koopt. Eén van 500 GB of meer is nog beter. In het geval van een desktop computer, moet je in ieder geval denken aan een 1TB SSD.
Wanneer je op zoek bent naar de snelste SSD's, kies dan voor een M. 2 NVMe SSD. Deze SSD's halen lees- en schrijfsnelheden tot wel 7.000 megabyte per seconde, waardoor je bestanden in enkele seconden over zet. Let wel goed op voor je een M.
SSD voor een snelle laptop en desktop pc. Zoek je een laptop of desktop-pc met wat pit? Dan is een SSD een must: je pc start razendsnel op en computerprogramma's laden een stuk sneller dan bij een ouderwetse harde schijf.