Bouw en techniek zijn mannenbolwerken. Beroepen met veel mannen en vrijwel geen vrouwen komen met name voor in de bouw en techniek. Typische voorbeelden zijn verwarmingsinstallateur en automonteur. Ook kiezen zeer weinig vrouwen voor vrachtwagenchauffeur.
Voldoende werk is van cruciaal belang voor de vitaliteit van een regio. In stedelijke gebieden zijn meer banen dan daarbuiten. In steden is naar verhouding vooral meer 'kenniswerk' in de specialistische zakelijke dienstverlening, de informatie- en communicatiesector, onderwijs en financiële instellingen.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Wat levert het op? Productiemedewerker is zeker weten een van de best verdienende banen zonder diploma. Als productiemedewerker is het startsalaris € 13,64 per uur. Dit is het gemiddelde salaris dat je in ploeg 1 van 6:00 tot 14:00 verdient.
Bijna acht van de tien werkenden in de gezondheids- en welzijnszorg zijn vrouw, kijk bijvoorbeeld naar het eerder genoemde Buurtzorg. Daarnaast werken vrouwen relatief vaak in het onderwijs, in de sector cultuur en overige dienstverlening. Mannen werken veel vaker dan vrouwen in de industrie en de bouwnijverheid.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt berekend als het gemiddelde uurloon van vrouwen ten opzichte van het gemiddelde uurloon van mannen. In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder.
Sociale, ondernemende en artistieke beroepen het aantrekkelijkst. Op zoek naar een date zijn voor zowel mannen als vrouwen leraren, advocaten, journalisten, verplegers, fotomodellen, stewards of stewardessen en personal trainers aantrekkelijke beroepen.
Vrouwelijke studenten zijn in de meerderheid in studierichtingen als diergeneeskunde en -verzorging, welzijn en gezondheidszorg. Studierichtingen waarin mannen de overhand hebben, bevinden zich voornamelijk in de technische hoek, zoals informatica, techniek en technische dienstverlening, transport en logistiek.
Van de mannen werkt een groter deel dan van de vrouwen. In het tweede kwartaal van 2022 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,1 procent, onder mannen was dit 76,4 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep.
Kijken we naar zogenaamde typische mannenberoepen, stellen we vast dat meer dan 99% van de installateurs van elektrische apparatuur, vloerleggers en tegelzetters, loodgieters, plaatwerkers en metselaars van het mannelijk geslacht is. Mannen lijken dus de voorkeur te geven aan techniek en hard labeur.
Werkende mannen werkten in 2020 gemiddeld 35 uur per week, werkende vrouwen 26 uur. In 2010 werkten mannen met 37 uur een fractie meer en vrouwen met 25 uur een fractie minder. Het verschil in arbeidsduur is dus iets afgenomen.
Op de eerste plaats met het laagste gemiddelde salaris staat de Horecamedewerker.
Met welk beroepen verdien je € 4000 per maand
Vaak zijn dit midden-management functies in het MKB, Sales en Marketing functies. Maar ook beroepen zoals Developer of Designer.
De toename overtreft het record van 392.000 vacatures van het vorige kwartaal. Er stonden afgelopen kwartaal 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen, tegen 106 vacatures per 100 eind 2021. Bij alle bedrijfstakken was meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures.