Heel bekende Nederlandse gerechten en lekkernijen zijn onder andere hutspot, drop, stroopwafels, hagelslag en erwtensoep, oftewel snert. In dit blog vertellen we meer over dit typisch Nederlands voedsel en de oorsprong ervan.
Wat is nou écht Hollandse kost? Typische Hollandse kost omvat gerechten zoals stamppot (denk aan bijvoorbeeld boerenkool en hutspot), maar ook erwtensoep, haring kroketten en kaas.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot
En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
Dus ik had geen idee wat ik kon verwachten van het nationale gerecht van het land, stamppot . Ik kan niet zeggen dat de naam zelf echt smakelijk klonk, en ik denk ook niet dat mijn indruk van het gerecht veranderde toen ik leerde wat het was: aardappelpuree gemengd met boerenkool en geserveerd met gerookte worsten.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Ieder land - soms iedere regio of zelfs stad - heeft eigen recepten met vaak heel bijzondere sauzen. De nationale saus van Nederland is volgens kenners mayonaise.
Het noordoosten van het land staat bekend om zijn vleeswaren en worstsoorten (rookworst, metworst) en grof roggebrood, het westen om vis (gerookte paling, haring, kibbeling, mosselen), sterke drank (jenever) en zuivelproducten (stroopwafel, boerenkaas), en het zuiden om stoofschotels (hachee), fruitproducten en banket (Limburgse ...
Het oudste gerecht van Nederland: zuurvlees.
Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld. Wij snappen wel waarom!
We eten er per jaar bijna 2,5 liter per persoon van: mayonaise. Het is met voorsprong de meest gebruikte saus in Nederland.
Alioli – aioli – all-i-oli – ajoaceite – er zijn verschillende namen voor deze bekende Spaanse knoflook mayonaise.
Fritessaus is een soort mayonaise. Het lijkt op mayonaise, maar met maximaal 25% vet is het magerder en meestal zoeter dan mayonaise. Mayonaise in Nederland moet volgens de Warenwet van 1998 minimaal 70% vet en minimaal 5% eigeel bevatten voordat het mayonaise mag heten.
Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij CandyOnline.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.