Een dubbele cilinder is een praktisch hulpmiddel om jouw deur af te sluiten. Door zijn langgerekte vorm steekt hij door de deur, waardoor hij aan beide kanten te bedienen is met een sleutel. Dubbele cilinders zijn veruit het meest verkochte type cilinderslot.
Bij een deurdikte van max, 40 mm, waarbij het slot in het midden van de deur zit, gebruikt u een standaard cilinder zonder verlenging. Als uw deur dikker is dan 40 mm en u gebruikt veiligheidsbeslag, dan heeft u een verlengde cilinder nodig. De cilinder kan in stappen van 5 mm worden verlengd.
Een knopcilinder is eigenlijk hetzelfde als een gewone cilinder alleen is de cilinder aan één kant voorzien van een knop in plaats van een sleutelgat. Zo kunt u altijd uw deur eenvoudig afsluiten of openen zonder dat u daar een sleutel voor nodig heeft.
Wat is een halve cilinder? Een halve cilinder heeft aan één zijde een opening voor het sleutelgat. Als een deur dus aan één kant af te sluiten is, heeft u geen hele cilinder nodig, maar kan een halve cilinder volstaan. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een meterkast of voorraadkast.
Een optie om de cilinder te verwijderen is het uitboren van het cilinderslot, maar er is een makkelijkere manier. Pak de bahco of waterpomptang en wrik de cilinder heen en weer (naar links en rechts). Uiteindelijk zal op de zwakste plek, precies in het midden bij de meenemer, de cilinder breken.
De voordelen van een cilinderslot
Het slot is over het algemeen erg veilig, zeker de duurdere (gecertificeerde) varianten. Het slot is erg gemakkelijk te vervangen. Als je jouw cilinderslot wil vervangen, hoef je alleen de pinnen in het slot opnieuw te rangschikken.
Het betekent eigenlijk dat je ogen niet meer helemaal rond (zoals een voetbal), maar iets meer ovaalvormig zijn (zoals een rugbybal). Hierdoor wordt het licht niet op 1 punt geprojecteerd maar op een lijn. Dit veroorzaakt onscherp zicht.
Een paniekfunctie maakt het mogelijk om het cilinderslot tegelijkertijd aan de binnen en buitenzijde te bedienen. Als er aan de binnenzijde van het slot een sleutel zit kan iemand anders met een andere sleutel nog steeds het slot vanaf de buitenzijde open maken.
Kerntrekken is de populairste inbraakmethode van dit moment. Bij de inbraakmethode kerntrekken schroeft een inbreker een schroef in de cilinder, en trekt deze met cilinder en al uit het slot. Op deze manier verkrijgt hij/zij eenvoudig toegang tot het slot/driepuntsslot.
Veilig in noodsituaties: een knopcilinder is ook een veilige keuze bij noodsituaties of calamiteiten. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als er sprake is van rookontwikkeling. Het zicht wordt dan beperkt. Een knopbediende cilinder opent de voordeur, en dus de vluchtroute, direct.
De heen en weer gaande beweging wordt in de motor omgezet in een draaiende beweging. Deze draaiende beweging wordt overgebracht naar de wielen. In een auto kunnen drie maar ook zestien cilinders zitten en uiteraard alle aantallen die hiertussen liggen. De meeste auto's hebben drie of vier cilinders.
Een cilinder mag ongeveer 10 tot 12mm uit de kale deur steken wanneer je kerntrek deurbeslag wilt plaatsen. Als je geen kerntrekdeurbeslag hebt, maar gewoon beslag, dan mag de cilinder maximaal 3mm buiten het beslag steken of 3mm naar binnen vallen.
Bij een vrijloop meenemer of vrijloopcilinder kan de meenemer altijd draaien, ook zonder sleutel in de cilinder. De vrijloopfunctie is nodig bij sommige anti- panieksloten en elektronische meerpuntssluitingen.
De cilindermaat bestaat uit 2 maten. De lengtemaat vanaf het hart van de cilinder tot de binnenzijde van de cilinder en die van het hart tot de buitenzijde van de cilinder. Deze maat is altijd weergegeven in millimeters. Er zijn twee manieren om de cilindermaat op te meten.
Met de Keso cilinder verhoogt u de veiligheid van het slot tot SKG***. Extra sloten voor bij Danalock Keso, indien u met 1 x sleutel ook o.a. de achterdeur wil bedienen.
Wat is een paniekfunctie? Een paniekfunctie wil zeggen dat wanneer de sleutel aan een kant in de cilinder is gestoken, deze aan de andere kant nog steeds met een sleutel te bedienen is.
Het allereerste cilinderslot is in 1784 gepatenteerd door uitvinder Joseph Bramah. Het doel van de uitvinder was een slot te ontwikkelen waarbij de sleutel een groot aantal verschillende variaties heeft.
De Amerikaan Linus Yale vroeg in 1844 patent aan op het stiftcilinderslot. Het slot werd in 1861 uiteindelijk zo verbeterd door zijn zoon dat het toenmalige slot bijna hetzelfde werkt als het cilinderslot zoals we dat nu kennen.
Bij een cilinderafwijking kun je wazig zien, moeite hebben met zien veraf en dichtbij en het gevoel hebben dat je niet goed kan focussen.
Vaak neemt het astigmatisme in de loop van de eerste levensjaren af en verdwijnt geheel. In een aantal gevallen blijft het echter bestaan. Cilindrische brillenglazen kunnen dit corrigeren. Vaak gaat astigmatisme gepaard met hypermetropie (verziendheid) of myopie (bijziendheid).
De afwijking kan langzaam erger worden naarmate men ouder wordt. Soms is deze afwijking het gevolg van een oogaandoening zoals keratoconus. Het kan ook het gevolg zijn van oogletsel waarbij littekens op het hoornvlies zijn ontstaan (cornea-erosie).
De veiligheidscilinder (Veiligheidsslot)
Een veiligheidscilinder is enkel één veiligheidscomponent in een totaalbeveiliging. Op zichzelf is hij voornamelijk bedoeld om onrechtmatig kopiëren van sleutels te voorkomen. Bij een gecertificeerde veiligheidscilinder hoort een eigendomscertificaat.
Het cilinderslot heeft een vaste, sterke behuizing die middels een cilinderbout gemonteerd is in het insteekslot. Deze behuizing zorgt ervoor dat de cilinder op zijn plaats blijft en niet uit het slot gehaald kan worden. In de vaste behuizing zit een draaibare cilinder.
Bij een cilinderslot met een kartelsleutel zitten pallen boven en onder in de cilinder. Zodra de sleutel in het sleutelgat gestoken wordt, is het de bedoeling dat de bovenzijde van deze pallen allemaal op dezelfde lijn liggen, want dan past de sleutel op de cilinder.