Met de dubbelbestemming wordt een zone op de verbeelding aangegeven waar beperkingen gelden voor bijvoorbeeld het gebruik of de bouwmogelijkheden. Aanduidingen worden gebruikt om bepaalde zaken binnen een bestemming of dubbelbestemming nader of specifieker te regelen.
Er wordt aangegeven welke functie op elke locatie is toegestaan en de regels die gelden voor deze functie. Voorbeeld: Een bestemming is aangeduid als Wonen 2. In het bestemmingsplan onder Wonen 2 staan alle regels die gelden voor die locatie.
Gebieden kunnen de bestemming Waarde Archeologie hebben, wat betekent dat op de archeologische waardekaart is aangetekend dat er een verhoogde kans is op archeologische sporen. Ook kan een gebied een dubbelbestemming zijn door bijvoorbeeld te zijn aangemerkt als agrarisch gebied en Waarde Archeologie.
Een enkelbestemming is een specifieke bestemming die aan een perceel of stuk grond wordt toegekend in het kader van een bestemmingsplan. Het bepaalt welke activiteiten en functies zijn toegestaan op de desbetreffende locatie.
Via de dubbelbestemming kan er een regeling via het bestemmingsplan opgenomen worden waarmee ook andere waarden van diezelfde grond beschermd worden. In dit geval de (mogelijke) archeologische waarde van de ondergrond. De dubbelbestemming wordt in een bestemmingsplan opgenomen naast de enkelbestemming.
De voor 'Waarde - archeologie categorie 3' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud en bescherming van de archeologische waarden, waarbij geldt dat: a. deze bestemming primair is ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen; b.
Gemengd - 3: alle gemengde panden in de woonstraten (met uitzondering van maatschappelijke voorzieningen en kleine bedrijven, zie Gemengd - 4 en Gemengd - 6) hebben de bestemming Gemengd-3 gekregen. In deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen, kantoren en kleinschalige bedrijven toegestaan op begane grond.
Bestemmingen zijn o.m. Wonen, Kantoor, Bedrijven, Horeca, Dienstverlening, Groen, Natuur, Water, Maatschappelijk, Verkeer, Verkeer-Verblijf, Tuin, Centrum, Waarde (bv. archeologisch).
Een bestemmingsplan mag ook niet te oud zijn. Het is de bedoeling dat de gemeente iedere tien jaar een bestemmingsplan herziet. Een dergelijke herziening, of de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan, is aan de gemeenteraad.
Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op. De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
In de wet is bepaald dat bestemmingsplannen om de 10 jaar geactualiseerd moeten worden. Gebeurt dat niet, dan zijn daar sancties aan verbonden. Dan kunnen namelijk geen leges ingevorderd worden voor vergunningen voor bouw-, aanleg- en/of sloopactiviteiten. De Hoge Raad heeft deze sanctie ruim uitgelegd.
Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen. De verplichting om iedere 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen geldt niet als: het bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar is via Ruimtelijke plannen.
De voor 'Waarde-Archeologie 1' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archeologische waarden van de gronden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.
Verschil met dubbele bewoning: Dubbele bewoning is bewoning van één zelfstandige woning door meer dan één huishouden of gezinnen. Er is dan sprake van één voordeur waarachter twee woongedeeltes zijn. De woongedeelten zijn onderling met elkaar verbonden.
Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van uw nieuwe woning te financieren, mits er een woonbestemming op de woning rust. Bij een woning met een agrarische bestemming is dit niet van toepassing. De overige kosten moet u uit eigen middelen financieren.
Op ruimtelijkeplannen.nl controleer je de bestemming van een pand: Klik op de homepage op 'Plannen zoeken', vul het adres in en bekijk de plannen onder 'Gemeente'. Selecteer aan de linkerkant het meest recente bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is definitief wanneer er 'onherroepelijk' bij staat.
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd.
Voor een eenvoudige conceptaanvraag betaalt u € 500,00. Voor een meer ingewikkelde conceptaanvraag € 1.000,00. Deze kosten betaald u voordat we uw aanvraag in behandeling nemen. Wanneer u een ruimtelijke onderbouwing door een adviesbureau laat opstellen betaald u zelf de kosten.
Bij afwijken van het bestemmingsplan blijft het onderliggende bestemmingsplan onveranderd. Het herzien van een bestemmingsplan, dat iedere tien jaar moet plaatsvinden, is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven.
Bevoegd gezag bestemmingsplan
De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Dit volgt uit artikel 3.1, lid 1 en artikel 3.8, lid 1, onder e, Wet ruimtelijke ordening.
Staat in de erfpachtakte dat een deel van uw pand niet bestemd is voor wonen, maar bijvoorbeeld alleen gebruikt mag worden als kantoor of winkel? Dat noemen we een 'gemengde bestemming'.
Artikel 2.3 Bestemmingsplan
groen zal worden bestemd als "Verkeer - Verblijf", waar naast wegen, parkeren, voet- en fietspaden, groen en speelvoorzieningen ook tuinen en erven van woningen zijn toegelaten. Deze laatste toevoeging maakt het mogelijk om de gronden na verkoop ook als tuin/erf bij de woning te gebruiken.
In de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke 10 jaar opnieuw moet worden vastgesteld.
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.