De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur. Men kan klaverbloemen goed drogen, ze zijn dan geschikt om kruidenthee mee te maken. Maar men kan ze ook als droog kruid vaak in combinatie met boter gebruiken. Daarnaast kan je van klaverbloemen een heerlijke (snelle) wijn maken.
Zowel de bloempjes als de bladeren van klaver kun je gewoon eten. Zo kun je van de bloempjes thee trekken. Klaverthee is niet alleen lekker, maar kan ook ingezet worden bij hoest en hormonale problemen.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Klaver is in staat om via de rhizobium-bacterie stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare stikstof. Daarmee beïnvloedt het ook de stikstofbenutting van het bedrijf op een positieve manier. Het gras dat in de directe omgeving van klaver staat, kan daarvan profiteren.
Met roze tot rode bloemen bloeit de klaver van mei tot oktober. Vroeger werd de klaver gebruikt als voedergewas en is intussen weer in de belangstelling als stoppelgewas. Het gehalte blauwzuur is zeer laag. Zowel de bloemen als de bladeren zijn eetbaar.
Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd als spinazie te gebruiken. Wat blaadjes van klaver in een broodje geeft het iets bijzonders. Maar ook de bloemen vullen smaak aan en kunnen daarnaast als garnering gebruikt worden. De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur.
Klaver is een hardnekkig onkruid dat zelf stikstof uit de lucht opneemt waardoor ze goed kan groeien.
Bijwerkingen? Bijwerkingen en geneesmiddelinteracties met rode klaver zijn zeldzaam. Rode klaver bevat isoflavonen die worden beschouwd als fyto-oestrogenen, dit zijn natuurlijke stoffen die een zwak oestrogeenachtig effect op het lichaam hebben.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
Boterbloemen doen iedereen denken aan boter, maar deze bloemen smaken helemaal niet lekker. Het is trouwens niet gezond om ze op te eten want ze zijn giftig! Doordat ze een vreemde smaak hebben, laten de dieren ze algauw staan. Als de bloemen gedroogd zijn en zich in hooi bevinden, zijn ze niet meer schadelijk.
Witte klaver bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen. De bloeiwijzen staan op lange stelen en zijn bol; de bloemetjes staan op korte steeltjes op de bodem van het hoofdje en zijn ongeveer 10 mm lang. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,... Rode klaver dient in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Gelieve niet aan zwangere dieren te geven. Niet gebruiken samen met medicatie.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
Voor thee van rode klaver kun je de bloempjes plukken. Rode klaver bloeit van mei tot en met september. De bloempjes kun je gemakkelijk drogen door ze op een luchtige, donkere plaats enkele dagen te laten liggen. Bewaar ze daarna in een afgesloten pot of papieren zak.
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo'n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen.
Je kan bij Happy Seeds de rode klaver bestellen per zakje van 4 gram, 50 gram of per 500 gram. Je hebt 2 gram rode klaver zaden per vierkante meter nodig. Zaai tussen maart tot en met juli.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
De rode klaver komt in het wild voor in heel Europa en in noordelijk en Centraal-Azië; zuidelijk vanaf het Middellands Zeegebied tot aan de Noordpoolcirkel. De rode klaver heeft zich ook in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gevestigd.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest en beperk je drijfmestgiften tot ongeveer 2/3 van een gangbare gift en bemest alleen in het voorjaar. Klaver heeft wel behoefte aan kali, dit kan een mooie meststof zijn voor in de zomer.
Klaver groeit goed op een stikstofarme grond, omdat het plantje stikstof uit de lucht kan halen. Klaver in je tuin wijst dan ook op een stikstoftekort in de grond. Door te kiezen voor bemesting met een hoog stikstofgehalte geef je andere planten een betere kans, waardoor de klaver het moeilijker krijgt.
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.