Een diabetische voet is een combinatie van voetafwijkingen die ontstaan bij patiënten met diabetes mellitus. De diabetische voet ontstaat vaak pas als u al vele jaren diabetes hebt. Deze voetafwijkingen kunnen wonden zijn, maar ook afwijkingen in de stand van de voet.
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn: Slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing. Het snel ontstaan van huidbeschadigingen door afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet.
Naast de behandelingen in het ziekenhuis, kunt u zelf uw diabetische voet behandelen. Dat noemen we zelfzorg. Hiermee maakt u het risico op problemen met uw voet fors kleiner. Door goede dagelijkse zelfzorg, ontstaan geen nieuwe wondjes en worden bestaande wondjes niet erger.
De diabetische voet is een verzamelnaam voor verschillende voetproblemen: droge voeten of kloofjes. minder gevoel, tintelingen of pijn. vaak koude voeten.
Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van: koude voeten door een verstoorde bloedsomloop. tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade. wondjes die niet snel genezen.
Het is beter uw nagels niet zelf te knippen als: • uw gezichtsvermogen slecht is; • u een verminderd of geen gevoel in de voeten heeft; • uw een slechter doorbloeding heeft; • uw nagels te dik zijn.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
Geen voetbad bij wondjes
Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Het blauwe teen syndroom is een aandoening waarbij de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, daardoor neemt de aanvoer van het bloed naar de achter gelegen weefsels af. Dit zijn vaak de kleine bloedvaten in de meer uitstekende lichaamsdelen, bijvoorbeeld de vingers en soms ook de tenen.
In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten. Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw.
Speciale sokken koopt zonder naden. Goede schoenen hebt, die niet te veel druk geven op je voeten. Je voeten elke dag wast met lauw water en een klein beetje zeep. Je voeten goed afdroogt na het wassen.
Droog gangreen
De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
De behandeling bestaat uit het “vrijleggen” van de voorvoetszenuw en het corrigeren van een afwijkende voetstand. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Gezien het chronische karakter van deze aandoening, zijn corrigerende zolen meestal de meest aangewezen therapie.
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
De pijn kan variëren van schietende, stekende tot zeurende pijn. Zaken die kunnen wijzen op een aantasting van motorische zenuwen zijn krampen, dunner wordende spieren (atrofie) en spierzwakte. Dit uit zich door krachtsvermindering en kan zelfs leiden tot verlamming (paralyse).
Steun van familie, vrienden en collega's kan heel veel helpen. Als u zich somber, bang of boos voelt over de pijn, kan dit de pijn erger maken.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Ook wanneer u een wondje heeft mag u geen voetenbadjes met Biotex/soda etc. nemen. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wondjes en infecties! Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden.