Een kozijn is een raamwerk, meestal van hout, metaal of kunststof waarin een deur, raam of een ander element kan worden aangebracht.
Sluitzijde. De kant van de deur of het raam waar het slot zit.
Een blokdeur is een trendy binnendeur die in één geheel in de muur wordt geplaatst en die geen omlijsting meer krijgt, de binnendeur sluit dus feilloos aan bij de rest van de muur. Hierdoor krijg je een prachtig egaal en doorlopend geheel.
Het raamwerk of frame waarin een deur wordt afgehangen, is een kozijn of kader. Een verticaal deel van het kozijn heet een deurpost of kozijnstijl. Het bovenste horizontale deel van een kozijn heet bovendorpel. Ophangpunten waarop een deur draait, heten scharnieren, paumelles of gehengen.
De krukstift zorgt ervoor dat je de deurkrukken aan een enkele of aan weerszijden kunt (laten) monteren. De krukstift zorgt ervoor dat het insteekslot bediend kan worden, deze gaat door de slottuimelaar. Deze tuimelaar bedient de dagschoot, bij een neerwaartse beweging van de deurkruk.
Standaard breedte binnendeur
De breedte van een binnendeur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm. Voor de ruwbouw opening moet je minimaal 8cm extra voorzien bovenop de breedte van de deur. De standaard deurbreedtes zijn: 63 cm.
De gemiddelde prijs voor het laten vervangen of plaatsen van een binnendeur ligt ongeveer tussen de 55 en 100 euro per deur. Deze prijs omvat alleen de arbeidskosten, de prijs van de deur komt daar nog bovenop. Ook kan een deurspecialist soms werken met een uurtarief, let hier dus op als een vakman inschakelt.
Teken bovenaan de lijst af waar deze samenkomt met de lijn van de bovenmarge. Zaag op de afgetekende plaats de lijst door met een verstekzaag. Houd rekening met je verstek. Hou de linker deurlijst op zijn plaats naast de deur en klop hem losjes vast met enkele spijkers.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
Een gelakte deur staat garant voor een strakke afwerking. De toplaag van deze deur is afgewerkt met een hoogwaardige lak en is bijgevolg kras-en stootvast.
De sluitnaad is de speling tussen bijvoorbeeld de deur en het deurkozijn aan de zijde waar het slot zit. Omdat de sluitnaad inbraakgevoelig is, wordt soms een Secustrip (veiligheidsstrip) bevestigd om de sluitnaad volledig af te dekken: de twee stalen strips worden op de deur en het kozijn gemonteerd.
De schoot is de tong van een deurslot. Schoten zijn de delen van een slot waarmee de deur daadwerkelijk gesloten kan worden. Een dagschoot is het onderdeel dat naar binnen gaat als de deurkruk naar beneden wordt bewogen.
Een deurnaald heeft als belangrijkste functie om de naad tussen twee deuren af te dichten. Dit gebeurt door een aluminium onderdeel dat op beide kopse kanten van de deur geplaatst wordt. Door de overlap die zo ontstaat, is er geen ruimte meer voor tocht en wordt geluidshinder beperkt.
Afhankelijk van het aantal deuren doe je hier ongeveer een 1,5 tot 2,5 uur per deur over. Let op dat bij beide deuren daarna nog wel het sluitwerk gemonteerd moet worden!
Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het deur zelf, en het onderhoud. Globaal kun je vanuit gaan dat een kunststofdeur tussen de 35 en 55 jaar mee gaat.
Binnendeur laten plaatsen - Doors4life
Laat dan je binnendeur inmeten en monteren via onze klusservice. Vanaf 85 euro per deur laat je jouw klus uitvoeren door een betrouwbare vakman.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
De breedte van een deur varieert tussen 530 mm en 1030 mm. De maximale hoogte van een deur is 2800 mm. Standaard deuren variëren in de breedte tussen 630 mm tot 930 mm in stappen van 50 mm en zijn leverbaar in 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm hoog.
Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
Mocht er geen schroefje aan de onderkant van de schild zitten dan kun je, als je goed kijkt, waarschijnlijk een heel klein gleufje ontdekken tussen de deur en het schil. Deze zou ook aan de onderkant moeten zitten. Hier kun je een schroevendraaier in zetten om het schild van de deur te wippen.