Hoofdhuidkoeling of haarkoeling is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijg je tijdens de chemotherapie een kap op. Die koelt je hoofdhuid. Deze kap heet een ijsmuts, of icecap.
Chemo mutsjes worden bedekt vanaf de hoofdlijn tot aan de nek om haaruitval grotendeels te camoufleren zodat je een vertrouwd en comfortabel gevoel krijgt. Op warme dagen biedt de muts ook nog eens extra bescherming tegen de zon wat ideaal is zodat uw gevoelige hoofdhuid niet extra snel verbrand zal raken!
De werking van hoofdhuidkoeling berust op het verlagen van de temperatuur van de hoofdhuid. Hierdoor neemt de doorbloeding rondom de haarwortels af. Haarvormende cellen nemen hierdoor minder chemotherapie op. Daarnaast wordt door de lage temperatuur de invloed van de chemotherapie op de haarvormende cellen verminderd.
Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie. Het nieuwe hoofdhaar kan wel anders zijn.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Het is algemeen bekend dat vermoeidheid kan leiden tot een verminderde concentratie en een verminderde werking van het kortetermijngeheugen. Sommige medische behandelingen zoals chemotherapie kunnen hetzelfde effect hebben. Men spreekt in dit geval over 'chemobrain'.
Hoofdhuidkoeling of haarkoeling is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijg je tijdens de chemotherapie een kap op. Die koelt je hoofdhuid. Deze kap heet een ijsmuts, of icecap.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Het is waar dat je haar na de chemo een andere textuur kan hebben. Het kan meer krullen en dikker of stugger aanvoelen. Maar bij de meeste mensen is dat maar tijdelijk. Eens je haarwortels helemaal hersteld zijn van de chemo, gaat je haar er doorgaans weer net zoals vroeger uitzien.
Een bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Dat komt omdat de cytostatica de haarvormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel of valt uit.
Meestal vallen eerst hoofdhaar en schaamhaar uit, later kunnen ook okselbeharing, wimpers, wenkbrauwen en lichaamsbeharing uitvallen. Dit is afhankelijk van de soort chemo en verschilt daarnaast van patiënt tot patiënt. Maar het belangrijkste is natuurlijk je hoofdhaar.
Hoofdhuidverzorging bij chemo
Tijdens de chemotherapie kan uw hoofdhuid droog of jeukerig aanvoelen wij adviseren u Mediceuticals X-Derma shampoo te gebruiken. Deze shampoo gaat een droge en jeukerige hoofdhuid tegen, heeft een milde reininging is voedend en voor dagelijks gebruik.
Naast haarwerk kun je jouw chemo mutsje nog opfleuren door er een extra siersjaal of sierband om te dragen. Of draag een shaper onder je mutsje die meer volume geeft, daardoor lijkt het alsof je haar opgestoken zit onder je mutsje.
Draag tijdens de chemo makkelijk zittende, warme kleding, zoals een huispak, vest, joggingbroek of onesie. Mobiliseer "hulptroepen" die je kunnen helpen in het huishouden of waar je mee af kunt spreken om leuke dingen te doen. Dit kan bijvoorbeeld via AYA Match.
Gebruik een tandpasta met fluoride (bijv. Elmex, Zendium of Parodontax). Spoel na het poetsen uw mond krachtig met water. Poets bij voorkeur niet elektrisch, maar met een zachte tandenborstel, en vernieuw deze iedere drie maanden.
Veel mensen die behandeld worden met chemotherapie of andere celremmende geneesmiddelen, krijgen last van vermoeidheid. Vaak voelen mensen zich niet alleen lichamelijk vermoeid, maar ook mentaal of emotioneel.
Vaak is er nog een aantal mogelijkheden om een leven te rekken waarbij chemotherapie een belangrijke rol speelt. Als de chemotherapie niet alle tumorcellen heeft weten te vernietigen en de kanker is uitgezaaid, kan de groei ervan in sommige gevallen onderdrukt worden. Enkele maanden, maar soms ook (vele) jaren.
U kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijgt u één of meer keren chemotherapie toegediend.
Na de behandelingen groeit het terug (gemiddeld één cm per maand), soms zelfs krachtiger en sneller dan anders.
U krijgt of neemt de cytostatica volgens een vast schema in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld om de 3 weken, 4 maanden lang. Dit noemen we een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit een aantal kuren.
Bij de één werkt chemotherapie heel goed, bij de ander wat minder goed en bij weer een ander heeft het nauwelijks of een tijdelijk effect. Helaas is vooraf niet te voorspellen of chemotherapie aanslaat. Het doel van chemotherapie is de kankercellen doden of hun celdeling remmen.
"Vaak weten we uit onderzoek dat een behandeling bij een bepaald percentage patiënten aanslaat, bijvoorbeeld bij veertig procent. Maar je weet niet of die specifieke patiënt die tegenover je zit, hoort bij de veertig of de zestig procent.
Pijn. Het toedienen van chemotherapie doet zelden pijn – al kan de prik van de naald waarmee sommige medicijnen worden toegediend, onaangenaam zijn. Cytostatica kunnen wel bepaalde nevenwerkingen hebben die pijn veroorzaken.
Definitieve genezing is helaas niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat behandeling dan zinloos is. De behandeling is gericht op langdurig remmen of stoppen van de tumorgroei met een goede kwaliteit van leven.