Dagblad Het Laatste Nieuws (HLN) vraagt het zijn lezers. Het blijken niet iconen als de cervela of lookworst, maar de frikandel. Ruim tienduizend Belgen brachten hun stem uit: de Nederlandse frikandel zegevierde met bijna een derde (32 procent) van de stemmen.
Cervela Rood staat bekend om zijn uitgesproken smaakprofiel. De toevoeging van kruiden zoals knoflook, peper en nootmuskaat draagt bij aan de rijke en hartige smaak van de worst. Het resultaat is een combinatie van pittigheid, aroma en een sappige textuur.
Cervelaat is een droge worst, doorgaans gemaakt van varkens- en rundvlees. De naam komt van het Latijnse cerebellum (kleine hersenen) via het Italiaanse cervellata. Oorspronkelijk waren hersenen ook een ingrediënt van de worst. In Vlaanderen spreekt men van cervela of lookworst.
Er zit 7,3 gram vet in 1 voor snee (22 gram) cervelaat, waarvan 2,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Eén kopje Cervelat is ongeveer 237 gram en bevat ongeveer 711 calorieën , 36 gram eiwit, 62 gram vet en 3,6 gram koolhydraten. Cervelat is een traditionele Zwitserse worst, bekend om zijn heerlijke mix van varkensvlees en rundvlees, gekruid met rijke kruiden en vaak gerookt voor een gedurfde smaak.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Een cervelaat kan ongeveer 100 tot 200 gram wegen. Zwitserse cervelaat wordt gekookt of rauw bereid en gegeten. Ze worden gekookt, gegrild of gebakken .
Salami bevat, naast een rits andere ingrediënten, altijd knoflook.Cervelaat is enkel op smaak gebracht met peper en zout en is daardoor milder van smaak. Ook het vlees verschilt: salami is altijd gemaakt van 100% varkensvlees. Cervelaat bestaat uit een combinatie van rund- en varkensvlees.
Er zitten 82 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) cervelaat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cervelaat'?
Sommige vleeswaren zoals cervelaatworst en salami zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.
Calamares (diepvries): voorverwarmen en dan 10 minuten op 200°C voor de hele zak in één keer (500 gram). Gepaneerde calamares: 6 minuten op 180°C. Calzini van de Aldi (gevuld broodje met salami en kaas of kippenvlees): 5 minuten op 180°C. Cervela (rookworst): 10 minuten op 180°C.
Bak de cervela's zonder vetstof toe te voegen aan alle kanten gedurende ongeveer 5 minuten en haal van het vuur. Verwarm de bakboter in dezelfde koekenpan, stoof de ui, de aardappelen en paprika gedurende ongeveer 3 minuten.
Zomerworst (een ander woord voor cervelaat) is de algemene benaming voor mild gekruide, gerookte, halfdroge worsten zoals Mortadella en Libanese bologna.
Dit is een eiwit dat uit varkenshuid wordt gehaald, oftewel: zwoerd. Door dit goedkope eiwit hoeft de worst een stuk minder lang te drogen en dat scheelt weer geld. Eén probleem: collageen is nagenoeg wit, terwijl de klant een vleeskleur verwacht.Daarom wordt er een extract van bieten toegevoegd voor de rode tint.
Betekenis van cervelaat in het Engels
een soort gerookte (= met rook geconserveerde) worst gemaakt van varkens- en rundvlees : De charcuterie biedt een eindeloze reeks heerlijke hammen en worsten, zoals cervelaat, Straatsburg of Montbéliard.
DEN HAAG - Cervelaat en leverworst zitten boordevol slecht vet en zijn bovendien erg zout. Dit blijkt uit een vleeswarentest van de Gezondgids die vrijdag verschijnt. De Gezondgids, een uitgave van de Consumentenbond, onderzocht het zoutgehalte en slecht (verzadigd) vet in elf merken leverworst en elf merken cervelaat.
Een product dat vrijwel in alle salami soorten verwerkt wordt, is knoflook. Dit zorgt dan ook voor de sterke geur van salami. Cervelaat salami is salami waar geen knoflook in gebruikt wordt, waardoor de geur van cervelaat minder sterk is.
Fie Tsjoep Salami is met knoflook Snijworst is hetzelfde als cervelaat en is zonder knoflook. Een chorizo is een paprikasalami. Dus je kan wel zeggen cervelaat klinkt sjieker dan snijworst, want dan heb je het wel over hetzelfde.
Het lijkt een soort wit poeder dat op de worsten zit. Je kan het zonder gevaar in je mond stoppen, maar wat eet je dan eigenlijk? Niet schrikken: je eet namelijk schimmel. Maar hoewel we bij schimmel vaak denken aan bedorven eten, is dit een schimmel die geen kwaad kan.
De traditionele Zwitserse manier om een cervelaat te koken is om aan beide uiteinden een kruisvorm te snijden en de worst te grillen met een houten stokje. Als het vlees sist en de huid donkerbruin wordt, weet je dat het klaar is als de twee uiteinden zich beginnen te openen als een bloem.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
Broodje kroket: 335 kcal, 15.4 gram vet (4,8 gram verzadigd), 2.8 gram suiker, 1.4 gram zout. Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout.
Snacks, zoals een kroket of een frikandel, zijn geen gezonde keuze, of je ze nou in de airfryer of de friteuse klaarmaakt. Voeg een klein beetje vloeibaar of zacht bereidingsvet toe, zoals olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Beperk de hoeveelheid acrylamide.