Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren.Die zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan en veroorzaken zo gaatjes, ook wel cariës genoemd.
Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt.
Hoewel er geen echt geneesmiddel is voor tandbederf, zijn er wel behandelmogelijkheden. Het kan zijn dat een tandarts het bedorven deel van de tand eruit moet boren en dit op moet vullen met een vulling.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren. Die zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan en veroorzaken zo gaatjes, ook wel cariës genoemd. Tanden en kiezen waar gaatjes in zitten, kunnen gevoelig zijn bij temperatuurwisselingen en het eten of drinken van zoetigheid.
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes (cariës). Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.
De reden hiervoor is dat wanneer er een gaatje onder de kroon ontstaat dit vaak pas in een later stadium opgemerkt wordt ten opzichte van een niet bekroonde tand en het kan betekenen dat de kroon eraf gehaald moet worden of zelfs verloren is.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Niets doen is geen optie. Als er geen vulling gemaakt wordt, kan een klein gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand of kies.
Thee bevat van nature fluoride, dat het glazuur versterkt en tandbederf voorkomt. Ook water is een goede keuze, aangezien u hiermee bacteriën wegspoelt. Kies daarnaast voor tussendoortjes met weinig (geraffineerde) suikers, zoals kaas, rauwe groente of fruit.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
[levenswetenschappen] Cariës (synoniem: tandbederf) is de voortschrijdende ontsteking van de mergholte van tanden en kiezen, veroorzaakt door micro‑organismen, waarbij het glazuur (emaille) en het tandbeen (dentine) worden aangetast.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Zwarte of bruine vlekjes op tanden: oorzaken
Donkere vlekken op tanden worden meestal veroorzaakt door externe factoren. Het tandglazuur is namelijk enigszins poreus, waardoor vlekken kunnen ontstaan als het regelmatig in contact komt met bepaald voedsel. De belangrijkste boosdoeners zijn: Slechte mondhygiëne.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Hoe lang duurt het maken van een kroon of brug? De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies, Meestal bestaat de behandeling uit twee zittingen. De eerste zitting duurt ongeveer een uur. De tweede zitting ongeveer een half uur.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto's. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.