Een bypass van een waterontharder zal er voor zorgen dat het leidingwater niet door de waterontharder zelf stroomt, maar wel omgeleid wordt langs het toestel. Omdat dit water niet door de ionenwisselaar passeert, zal het bijgevolg niet verzacht worden en als 'hard water' uit de kraan stromen.
Een bypass is een ander woord voor omleiding. Bij een waterontharder zal een bypass, indien dit gewenst is, zorgen dat het water niet door de waterontharder stroomt maar dat deze wordt omgeleid. Hierdoor zal het water niet onthard worden en stroomt hard water uit de kranen.
De twee cellen van de AquaCell zorgen voor een dubbele werking, waarbij altijd minimaal één cel in functie is. Als de capaciteit van één cel is bereikt, wordt deze schoongespoeld, terwijl de andere doorgaat met het ontharden van het water. U bent dus 24/7 gegarandeerd van 100% zacht water.
De prijs van het blokzout is € 12,- (incl. BTW en verzendkosten) per verpakking van 8 kilogram, 2 blokken van elk 4 kilogram. De vullingen zijn verpakt in handige draagtasjes zodat ze makkelijk te hanteren zijn.
Afhankelijk van de soort waterontharder en de mogelijkheden van jouw waterleiding zet je de waterontharder vast met de bijgeleverde schroeven of een setje tiewraps. Hierna doet de waterontharder direct zijn werk. Je hebt dus geen installateur nodig want de installatie is niet ingewikkeld en kost weinig tijd.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Je kan een waterontharder laten plaatsen door een installateur, maar ook zo'n waterontharder zelf installeren is een optie.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Deze waterontharder is best getest
Welke waterontharder werkt echt? De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars.
Plaats bypass
Dit kortsluitcircuit / bypass is een verbinding tussen de aanvoer- en retourleiding van de cv-ketel. Aangeraden wordt om dit kortsluitcircuit op zo'n zes meter van de ketel te plaatsen tussen aanvoer- en retourleiding.
U krijgt een bypass operatie als andere medicijnen u niet helpen, dotteren niet mogelijk is, of als de vernauwingen van uw kransslagaders (op meerdere plekken) ernstig zijn. Uw hart krijgt door deze vernauwingen in uw kransslagaders te weinig bloed. Uw hart kan dan last hebben van een zuurstoftekort.
Een drukverschilregelaar, ook wel bypass genoemd, voorkomt een ongewenst grote stijging van de druk in de leidingen. De toepassing van een bypass ventiel is vooral aan te bevelen bij een combinatie vloerverwarming aangesloten op een HR-ketel.
En ook hier blinkt de AquaCell hars in uit. De genoemde eigenschappen in ontharding en regeneratie blijven namelijk eenvoudig dertig jaar behouden.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
De beste waterontharder is zuinig
Let bij aankoop zowel op het stroomverbruik als het zoutverbruik. Een waterverzachter functioneert 24 uur per dag. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt. Hoe zuiniger het apparaat, des te meer kun je besparen.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen.
Wanneer een waterverzachter ontsmetten? De meeste waterontharders hoeven doorgaans maar één keer in het jaar tijdens de onderhoudsbeurt preventief ontsmet te worden. Hiervoor wordt meestal een chemisch ontsmettings- en reinigingsmiddel gebruikt op basis van chloor en fosforzuur.
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.