Een
Een wit bobbeltje op het tandvlees geeft aan dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt van de tand of van het tandvlees. Als je dit aantreft is het zinvol om een afspraak te maken bij de tandarts. Tijdens deze afspraak zal er door de tandarts een röntgenfoto worden gemaakt.
Behandelingen voor een tandabces
De behandeling bestaat onder andere uit het laten leeglopen van het abces als het niet gescheurd is. Je tandarts kan ook adviseren om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen, je mond te spoelen met warm zout water en een antibioticum te nemen.
Gezwollen en rood tandvlees. Zwelling van de boven- of onderkaak. Een open wond waar vocht uitkomt op het tandvlees. Pijn bij het praten, kauwen of wanneer u uw kaken of mond beweegt.
Hoe kun je het herkennen? De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje).
Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Als je denkt dat je een tandabces hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als je er geen last van hebt. Een tandabces gaat namelijk nooit vanzelf weg en kan later voor problemen zorgen. De tandarts beslist aan de hand van de ernst van de zwelling welke behandeling nodig is.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Voor behandeling moet je naar de tandarts. Deze zal zal zo nodig het abces aanprikken, de etter en de bron van de ontsteking weghalen en behandelen. Als de tandwortel ook ontstoken is zal er een wortelreiniging worden uitgevoerd. Uiteraard word je verdoofd indien nodig.
Het abces kan ontstaan door een slechte mondhygiëne of als gevolg van andere infecties of aandoeningen. Behandelingen en huismiddeltjes kunnen helpen om de infectie te verwijderen. Een tandarts zal het abces echter moeten draineren om verdere infecties te voorkomen.
Dit betekent dat het kaakbot ter plaatse is vervangen door ontstekingsweefsel. Ook breekt de ontsteking soms naar buiten door. In de mond is dan in de buurt van de wortelpunt een puistje (fistel) op het tandvlees zichtbaar.
Op basis van de beschikbare gegevens moet de voorkeur worden gegeven aan monotherapie met amoxicilline, of De behandeling van een tandabces berust in de eerste plaats op lokale tandchirurgie. Een antibioticum is enkel aangewezen bij dentale cellulitis, gepaard gaande met systemische symptomen.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
Het zijn kleine met vocht gevulde holtes, (cystische nodule) afgedekt door een dun epitheel (laagje huid) en gevuld met keratine (een soort eiwit). De Epstein parels zijn totaal onschuldig, doen geen pijn, hoeven niet behandeld te worden en verdwijnen spontaan.
Oorzaak van een abces
De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn.
Als u een abces heeft: Zorg ervoor dat u niet aan het abces zit. Knijp of druk hem nooit zelf kapot.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Mondspoeling tegen ontsteking
Dan kan onze tandarts in Sliedrecht u aanraden om uw mond te spoelen met chloorhexidine. Vaak krijgt u dit mondspoelmiddel mee op recept bij de apotheek. Een mondspoelmiddel met chloorhexidine helpt uw mond te spoelen tegen ontsteking.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Bel uw huisarts bij een dikke wang met koorts. Bel uw tandarts bij tandpijn of kiespijn.
Een abces in het hoofd-halsgebied is een potentieel gevaarlijke aandoening. Abcessen kunnen zich snel uitbreiden vanuit de mondholte naar de hals, waar de ademhaling dan in het gedrang kan komen. Patiënten met een verdenking op een abces zien we daarom altijd nog dezelfde dag.
Een huidabces is groter en vertoont de 4 klassieke tekenen van ontsteking: lokale warmte, roodheid, pijn en zwelling. In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Oorzaak mucocèle
Door beschadiging van klier of afvoergang ten gevolge van een slijmpropje, bijten/kauwen of door een ontsteking kan de klier het geproduceerde slijm/speeksel niet kwijt, waardoor dit zich ophoopt in of rondom het speekselkliertje en een zwelling ontstaat.