25, 26, 27, 28, etc zijn kwartmaten = buikmaten. Deze maten zijn vooral geschikt voor mannen die hun broek ònder de buik dragen. De lengte van het voorpand is dan ook iets korter dan bij de gewone maten, het achterpand iets langer.
Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.) heeft steeds een verschil van 2.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
De labelmaat geeft de maximale lengte aan waarbij het kledingstuk gedragen kan worden. Kies daarom als je kind tussen twee maten invalt de eerstvolgende maat boven de lengte van je kind. Is je kind bijvoorbeeld 93 cm lang, dan is maat 92 waarschijnlijk al te klein en kun je beter maat 98 kiezen.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld maat 40-42, maar maatje M is bij ene winkel een 38 en bij de andere een 42.
Gemiddeld is een baby die maat 44 past ongeveer 2-2,5 kg zwaar. Als een kindje zwaarder is, past hij meestal geen kleding in maat 44 voor baby's. Dan is maat 50 over het algemeen ook redelijk passend, al kan het wel iets te lang zijn.
Hoeveel kilo is een kledingmaat? Gemiddeld is 5 kilo een kledingmaat. Echter kan dit per persoon verschillen op basis van je geslacht, leeftijd en lichaamsbouw. De verschillen variëren doorgaans van 4 tot zo'n 8 kilo.