De oogleden kunnen in het begin zo sterk gezwollen zijn dat het slachtoffer het oog niet meer kan openhouden. In sommige gevallen verkleurt de huid blauw rond beide ogen. We noemen dit een brilhematoom en dit kan wijzen op een ernstig letsel, bijvoorbeeld een schedelbreuk.
Stel de persoon gerust. Zorg dat de persoon zo min mogelijk beweegt, vooral het hoofd en de nek. Voorkom dat de persoon eet of drinkt. Geef de persoon geen medicijnen (ook geen pijnstillers)
Symptomen van een schedelbreuk
De breuk (fractuur) zelf geeft meestal weinig klachten, de andere verwondingen geven de meeste klachten. Meestal zijn (hoofd)pijn en bloeden de enige verschijnselen van de breuk. In ernstige gevallen verlies je het bewustzijn.
Hoe lang duurt het voordat een schedelfractuur geneest? De hersteltijd hangt af van de ernst van de fractuur. Kleine fracturen kunnen enkele weken tot enkele maanden duren om te genezen, terwijl ernstige fracturen enkele maanden tot een jaar of langer kunnen duren om volledig te herstellen.
Door de kracht die de breuk veroorzaakt, kan er een inwendige hersenbloeding ontstaan. De schedelbasis is de onderzijde van de schedel en reikt van de wervelkolom tot aan de ogen. Wanneer hier een breuk optreedt, kunnen afhankelijk van de plaats ernstige gevolgen optreden, zoals een hersenschudding of erger.
Als de fractuur in de buurt van de oogkassen zit dan kan een brilhematoom ontstaan, oftewel een bloeduitstorting in één of beide oogkassen. De oogbewegingen of motoriek kunnen aangetast zijn. Zit de fractuur meer naar achteren, dan kan de gehoorzenuw beschadigd raken.
Koel uw hoofd met een ice pack, een koude natte doek of iets kouds uit de diepvries.Wikkel daar een theedoek of handdoek omheen en houdt dat 20 minuten tegen uw hoofd aan. Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig.
Het breken van de schedel gebeurt meestal door grof en direct geweld, bijvoorbeeld door een slag op het hoofd of tijdens een verkeersongeluk. Bij een schedelbreuk kunnen verschillende complicaties optreden. Een eerste is een open botbreuk, waarbij de huid boven de breuk beschadigd is.
Wanneer je kind een schedelbreuk heeft opgelopen, is dit zichtbaar op een CT van de schedel. Hiervoor is meestal geen bijkomende behandeling nodig. De breuk zal vanzelf genezen. Soms is er sprake van een schedelbasisfractuur (breuk in de basis van de schedel).
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Vrijwel altijd geneest hier de liquorlekkage vanzelf. Een schedelbasisfractuur op zich behoeft geen behandeling, tenzij langdurig liquorlekkage ontstaat. Aan de beschadiging van reuk- of oogzenuw is helaas niets te doen.
Afhankelijk van de soort schedelbreuk krijgt u klachten. Bij een breuk in de schedelbasis krijgt u last van de volgende klachten: Uitval van het gezichtsvermogen. Uitval van reuk en/of gehoor.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Bewusteloosheid. Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA)Hoofdpijn.
Hoe worden ze behandeld? Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.
Smeer Arnica zalf
Een toefje Arnica zalf op een blauwe plek smeren, kan de pijn verzachten, zwelling tegen gaan en het herstel versnellen. Arnica is een kruid dat al decennialang als homeopathisch geneesmiddel gebruikt wordt.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Verschijnselen. In geval van lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof is er hevige hoofdpijn die tijdens het zitten toeneemt en bij het liggen afneemt. Er kan hersenvloeistof naar buiten lopen via de oren (aurale liquorroe) of neus (nasale liquorroe).
Beschrijving van een schedelbasisfractuur
De verschijnselen van een schedelbasisfractuur kunnen bloedingen zijn uit de neus, de oren of de mond. Ook kunnen blauwe plekken zichtbaar zijn rond de ogen of achter de oren. Verder kan een aantal hersenzenuwen uitvallen en kan de patiënt na het letsel bewusteloos raken.
Zo ontdekte de medische wetenschap In de jaren '50 dat de hersenen flexibeler, soepeler en plooibaarder zijn dan gedacht. Door deze zogeheten neuroplasticiteit kunnen de hersenen nieuwe verbindingen maken tussen neuronen (zenuw-of hersencellen) en zichzelf tot op zekere hoogte, na letsel en beroertes herstellen.
Door een heftige val of klap is er een kleine kans dat er vocht of een bloeding in het hoofd ontstaat. Dit is van buiten niet te zien. Het kan langzaam ontstaan. Zonder medische hulp kunt u dan suf worden en bewusteloos of in coma raken.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel.Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.