Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren.
Bonte was doen is gekleurde kleding wassen. Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in. Rood, oranje, geel, paars blauw…
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Bij de gekleurde was, vul je de wasmachine met kleding van één kleur. Felle of donkere kleuren kunnen meer afgeven waardoor deze zich in de rest van je bonte kleding kunnen mengen. Verder kan je deze kleding gewoon hetzelfde wassen als de bonte was.
Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren. Natuurlijk zijn er nog meer kleuren die ook onder de bonte was vallen. Al deze kleuren kunnen met elkaar gewast worden.
Zoals de naam al verraadt, is het bonte wasprogramma geschikt voor de gekleurde kleding. Dit programma wordt in de dagelijkse huishouding het meest gekozen. Als je de kleuren goed wilt behouden en beschermen, mag je de kledingstukken slechts op maximaal 60 graden wassen.
Bij de bonte was doe je alle gekleurde handdoeken, bij de witte was alle witte en lichte handdoeken. Was handdoeken altijd apart van je andere was om beschadiging van je handdoeken te voorkomen. Bovendien kunnen stinkende handdoeken ervoor zorgen dat ook je andere was muf gaat ruiken.
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Trouwens onder "witte was" versta ik eigenlijk de was die heet gewassen moet worden (65 graden en warmer), zoals handdoeken, washandjes, theedoeken, vaatdoekjes, ondergoed, sokken, tafellakens, beddengoed, witte rijbroeken, witte broeken.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Het blijkt namelijk dat de bestanddelen waaruit bleek bestaat pas actief worden bij 40 °C. Het kan dus geen kwaad voor je kleding om voor donkere was een wit wasmiddel te gebruiken zolang je dit op maximaal 30 °C doet. Natuurlijk raden we aan om dit niet te vaak te doen.
Voor de bonte was gebruik je daarom Color Reus en dit wasmiddel krijg je als capsule (gel) en als poeder. Voor wat betreft de prijs per wasbeurt scheelt het poeder niet veel van de gel, maar toch kan de vloeibare variant beter voor het resultaat zijn.
Zwart en gekleurd
In principe kunt u zwarte was dus gewoon schoon krijgen met hetzelfde middel dat u gebruikt voor de bonte was. In wasmiddel voor gekleurde was zitten immers geen bleekmiddelen, dus als het goed is tast het de kleur niet aan.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
Over het algemeen krijg je de witte strepen er weer uit door het kledingstuk opnieuw te wassen. Het wasmiddel lost dan vanzelf op. Maar ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je wasmachine niet tot de nok toe gevuld is, maar laat bovenop altijd twee vuisten aan ruimte over.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen doe je op 60 met wasmiddel. Zorg dat je handdoeken meteen na de wasbeurt uithangt of in de droger doet om nare luchtjes te voorkomen. Witte handdoeken was je altijd apart, gekleurde handdoeken kunnen bij elkaar.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Witte was is alle witte textiel, maar ook heel licht gekleurde textiel. Wit, zachte pastelkleuren, lichtgrijs en licht beige mag je combineren. Was kleding apart van handdoeken en beddengoed, zodat je het juiste wasprogramma kunt selecteren om je kleding lang mooi te houden.
40 graden is een populaire temperatuur om op te wassen, vooral voor de bonte was. Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig.
Grijze was bij de bonte was
Je loopt namelijk het risico je witte was grijzig wordt als je er te donkere kleding in meewast, en andersom geldt dat ook: zwarte was kan afgeven op het lichte grijs van je kleding. Grijze was met gekleurde details kan sowieso beter mee in de bonte was.