”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.” Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.
Het middenstuk van uw beha dat tussen de beide cups zit en de eventuele beugels, moeten goed aansluiten tegen uw lichaam, vlak op de borstkast (en niet op borstweefsel). Er mag geen ruimte zijn tussen de huid en het middenstukje van de beha. Als het zweeft tussen uw borsten, is de maat niet juist.
Een sportbeha mag niet verschuiven tijdens het sporten. Daarom moet de omvang van de beha strak genoeg zitten. Wanneer je nog een vinger tussen de onderband kunt schuiven, zit deze strak genoeg. Hef je armen boven je hoofd om te controleren of de onderband niet omhoog schuift.
Als de omvang of de borsten wat groter zijn geworden dan komt er teveel spanning op de te klein geworden beugel te staan. Dit merk je niet omdat de bh zelf langzaam mee uitgerekt wordt, maar de beugel heeft natuurlijk een vaste vorm. Door de spanning die de te kleine beugel moet opvangen, breekt deze op enig moment.
Een bh rekt nog enkele centimeters uit als je hem eenmaal draagt. De bh-band die over je rug loopt, mag nooit hoger zijn dan de beugel.
Snijd je bh-band in je lichaam? Dan is je bh-band te strak en draag je waarschijnlijk een te kleine omvangs maat. Met de juiste omvangs maat moeten er nog twee vingers onder je bh-band passen. Snelle oplossing: sluit je bh op een losser haakje.
Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
Naar buiten trekken van de beugel om hem te repareren met tape of lijm, of proberen hem weer vast te solderen is ook niet aan te raden. Als je echter een oudere soortgelijke beha hebt van dezelfde maat en dezelfde fabrikant, kun je proberen om de beugel uit de oudere beha te trekken en in de andere aan te brengen.
De oplossing: Een full-cup bh. Houdt de maat van de band hetzelfde, maar neem één of soms twee cupmaten groter. De tepel moet zich in het diepste punt van de cup bevinden en de beugels moeten voorbij de inzet van de borst zitten. Mocht dit niet helpen, dan kan het aan het soort bh liggen.
2 Je hebt een dubbele boob
Maar wanneer je een te kleine cupmaat draagt, kunnen je borsten boven je beha wat gaan 'opbollen', waardoor het lijkt alsof je borsten beiden uit twee delen bestaan. Deze minder charmante variant van een push-up voorkom je door je cupmaat met één letter te vergroten.
Krul. Wanneer je je beha dubbelvouwt en de ene cup onder de andere cup verschuil gaat, wordt de beha op een verkeerde manier opgerekt. De bovenkant van de cups kunnen hierdoor naar buiten krullen.
Is het slecht om elke dageen sportbeha te dragen? Als we Guster moeten geloven is het niet erg om elke dag een sportbeha te dragen, mits deze goed past. “Uiteindelijk komt het eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur als het gaat om comfort en ondersteuning.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien onlogisch, maar het rugpand van je bh geeft je borsten de meeste steun. Het vangt tot wel 80 procent van het gewicht van je borsten op. Voor vrouwen met een grotere cupmaat is het dus extra belangrijk dat het rugpand voldoende stevig is én mooi horizontaal rond je lichaam past.
Beha's die te groot zijn kunnen voor huidirritatie zorgen.
Als je beha niet strak genoeg zit kan die frictie veroorzaken omdat de beha om je heen beweegt en dat kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt.
Waarom een bh met voorsluiting dragen? Een bh met voorsluiting is handig om te dragen als je zelf niet goed bij de rug sluiting kan komen. Doordat je de cups aan de voorkant vast maakt word het aantrekken dus makkelijker omdat je er goed bij komt.
Een bralette is een niet-voorgevormde bh zonder beugels waardoor het voelt alsof je geen bh aanhebt wat een bralette zo comfortabel maakt! Een bralette biedt hierdoor minder steun dan een bh met beugels.
Lingerie bh zonder beugels: steeds meer in opkomst
Sterker nog, er zijn heel veel beugelvrije lingerie bh's. Die hebben verstevigende bandjes onderin de cups gecombineerd met een stevige onderband, waardoor beugels overbodig worden. Ze bieden een prima ondersteuning en maximaal comfort gedurende de hele dag.
Voor elk jaar dat je geen beha draagt, worden je tepels volgens onderzoekers ruim 7 millimeter gelift. Dat zou komen door de natuurlijke groei van je ondersteunend borstweefsel, wat gestopt wordt door een beha.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De BH kruipt omhoog aan de achterkant
Reden: de omvang is te groot. Oplossing: kies een BH met een kleinere omvangsmaat.
Wil je dezelfde cup behouden als die van een 85B? Dan moet je kiezen voor 90A. Stel je draagt een bh in maat 75B.