Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.
Gewone blauwe plekken zijn makkelijk te herkennen en vereisen verder geen speciale behandeling. Oudere mensen zijn vaak gevoeliger voor het krijgen van blauwe plekken omdat zij minder onderhuids vet hebben. Een tekort aan vitamines, zoals vitamine B12, kan er ook voor zorgen dat er sneller blauwe plekken ontstaan.
“Je krijgt een blauwe plek als je valt of je je ergens aan stoot.Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.”
Een blauwe plek is een bloeding onder de huid. We noemen het ook wel een bloeduitstorting. De bloedvaten onder de huid zijn beschadigd. Dat komt bijvoorbeeld door een harde klap of een val.
Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt. Neem contact op met huisarts als de pijn niet vermindert of als de pijn en zwelling blijven toenemen.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Als deze bloeding vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de bloeding wat dieper zit, is het hematoom blauw. Een blauwe plek is dus eigenlijk een wond onder je huid, waardoor het bloed niet weg kan maar zich verzamelt onder je vel.
In het kort: Een bloeduitstorting is een inwendige bloeding waarbij bloed tussen omliggende weefsels terechtkomt. Het veroorzaakt vaak een gevoelige blauwe plek en soms een zwelling.
Als je snel een blauwe plek oploopt en ook andere klachten hebt, zoals vermoeidheid, bleekheid en je moeilijk op temperatuur blijft, kan ook een ijzertekort een rol spelen. Je kunt het best langs de huisarts om dit te bevestigen.
Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek. De kleurverandering van de blauwe plek verloopt via een vast patroon, globaal: rood - blauw - geel.
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan. Hirudoid is aangewezen bij de behandeling hematomen, kneuzingen, gezwellen, oedemen of blauwe plekken.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Bijwerkingen bloedplaatjesremmers
De meest voorkomende bijwerkingen zijn: er ontstaan sneller bloeduitstortingen en blauwe plekken.
Boter voorkomt een bult - WAAR
Maar juist voor dit advies blijkt er wél wetenschappelijke grond. Bij een beschadigde huid komt namelijk histamine vrij, een stof die je cellen aanvalt waardoor zwellingen ontstaan. Vet beschermt de celwand en voorkomt dat de huid dik wordt. "Boter is dus écht een goed idee.
Behandelen en camoufleren van blauwe plekken
Ten eerste, koel de gekneuzde gebieden als je thuis bent gekomen. Dit kan met gevriesde erwten (met theedoek) maar ook een simpel watje met water geeft al goed effect. Als je klaar bent met koelen smeer dan arnica créme op je gezicht.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel. Drie keer per dag zo'n 20 minuten is voldoende om de pijn te dempen en de vochtafvoer te stimuleren.
Bij een vitamine K-tekort heeft iemand snel last van blauwe plekken.
Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn. In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Koelen zorgt er in eerste instantie voor dat de bloedvaten vernauwen. Zodra de bloedvaten weer opwarmen na het koelen (of in combinatie met lichte beweging) gaan de bloedvaten weer open staan en wordt de doorbloeding vergroot, waardoor vocht en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)
Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.
Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing. Wie last blijft houden van een kneuzing kan het beste langs een arts.
Een mongolenvlek is een goedaardige “moedervlek” die al tijdens de geboorte of snel na de geboorte zichtbaar is. De term werd voor het eerst gebruikt door een Duitse hoogleraar in 1885 die de moedervlek waarnam bij Japanse babies en toen beweerde dat de moedervlek kenmerkend is voor de Mongolische ras.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.