Wanneer je regelmatig bestanden uitwisselt, biedt een beveiligde USB-stick met inlogbeveiliging uitkomst. Daar zijn echter ook risico's aan verbonden, wanneer de USB-stick in verkeerde handen terecht komt. Dankzij beveiligde USB-sticks blijft de data van je organisatie en klanten beschermd, altijd en overal.
Wil je de bestanden op je USB-stick beveiligen, dan kan dat met een programma zoals VeraCrypt. Of je kunt een USB-stick kopen waar de beveiliging is ingebouwd. Lees hier hoe je zelf je USB-stick beveiligt en welke USB-sticks met ingebouwde encryptie het beste zijn.
Een beveiligingssleutel registreren
Selecteer Beveiligingsgegevens, selecteer Methode toevoegen en selecteer vervolgens Beveiligingssleutel in de lijst Een methode toevoegen. Selecteer Toevoegen en selecteer vervolgens het type beveiligingssleutel dat u hebt, usb-apparaat of NFC-apparaat.
Oplossing 1: gebruik de vergrendelingsschakelaar. Met een fysieke schakelaar op sommige USB-flashstations kunt je de schrijfbeveiliging vergrendelen of vrijgeven. Op een USB-stick zal de locatie van een knop anders zijn. Controleer of de vergrendelingsschakelaar omhoog is geduwd naar de ontgrendelde stand.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Probeer een andere computer (indien beschikbaar) en kijk of de USB -drive goed werkt. Probeer andere USB -apparaten los te koppelen. Probeer het USB -apparaat los te koppelen en opnieuw aan te sluiten. Controleer de kabels en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor het apparaat en goed zijn aangesloten.
Als het medium tegen schrijven is beveiligd, betekent dit dat de gegevens op het medium niet kunnen worden gewijzigd.
Een beveiligingssleutel is een fysiek apparaat dat u in plaats van uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt gebruiken om u aan te melden.
Selecteer hiervoor de Startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Netwerk & internet > Eigenschappen > Wi-Fi beveiligingssleutel weergeven.
BitLocker versleutelt de gegevens op de harde schijf van je apparaat, waardoor cybercriminelen wel bij je harde schijf kunnen komen, maar de gegevens niet kunnen lezen. Hiermee wordt het risico geminimaliseerd dat onbevoegden toegang krijgen tot je gegevens.
De levensduur van USB-sticks en SD-kaarten bedraagt gemiddeld ca.10 tot 30 jaar. Gegevensdragers die alleen worden gebruikt voor het archiveren van digitale afbeeldingen gaan veel langer mee. Hoe minder de data op de stick worden overschreven, hoe langer de stick meegaat.
Bitlocker maakt gebruik van AES 128 bit of 256 bit
In Windows wordt er door BitLocker gebruik gemaakt van AES 128 bit of 256 bit beveiliging. De AES 256 bit beveiliging is de veiligste beveiliging die er toegepast kan worden, maar dat betekent niet dat AES 128 bit onveilig is.
SD/SDHC geheugenkaarten hebben een vergrendelschakelaar aan de linker zijde van de SD-kaart. Controleer of deze schakelaar naar boven is geschoven, tegen de metalen contacten (ontgrendel positie). Als de kaart vergrendeld is, kunt u de inhoud van de kaart niet aanpassen of verwijderen.
Deze schijf is tegen schrijven beveiligd (locked)
Meestal krijg je deze melding als de vergrendel schakelaar aan de linker kant van de SD kaart op LOCK staat. Zorg dat deze schuif schakelaar naar boven is geschoven (unlock positie). Je kan geen inhoud wijzigen of verwijderen als de kaart “locked” is.
Als Google Foto's geen toestemming heeft om je SD-kaart te openen, kun je geen foto's van je kaart verwijderen. Zo stel je toegangsrechten tot de SD-kaart in. Belangrijk: Zorg ervoor dat je de meest recente Google Foto's app-update installeert.
Een USB stick is erg handig om snel bestanden mee te nemen of over te zetten naar een nieuw toestel. Maar net zoals alle elektronica, kan een USB stick beschadigd worden waardoor hij onleesbaar is.
De meeste Windows-gebruikers hebben te horen gekregen dat wanneer u klaar bent met het gebruik van de USB-flashdrive of externe harde schijf, u het opslagapparaat in de veilige verwijderingsmodus moet uitwerpen, zodat u de kans op verlies van gegevens kunt minimaliseren.
Heb je een usb-station aangesloten op je computer en krijg je hem niet te zien in Windows Verkenner, dan is het verstandig om de pc te herstarten. Sluit de schijf opnieuw aan om te controleren of hij nu wel opduikt.
Snelheid: USB 3.0 en meer
De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.1 en 3.2. Hoe hoger het getal, hoe sneller de aansluiting. De snelste usb-kabels zijn te herkennen aan een blauwe binnenkant in de stekkers.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom!
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.