Het doel van beschrijvende data analyse is het geven van een globaal beeld door gebruik te maken van data. De samenvatting beantwoord vragen zoals: “Wat is de gemiddelde leeftijd?”, “ Wat is het meest gekozen vakkenpakket?”, “ Wat is de verdeling over verschillende leeftijdscategorieën”.
In een beschrijvend onderzoek is het doel om de eigenschappen van een bepaald verschijnsel in kaart te brengen. Je probeert in dit onderzoek geen verklaring vinden. Je wilt eigenlijk alleen tot een feitelijke beschrijving van het verschijnsel komen. Je stelt dus altijd een wat, waar, wanneer of hoe vraag.
Wat is beschrijvend of descriptief onderzoek? Met descriptief of beschrijvend onderzoek probeer je accuraat en systematisch een populatie, situatie of fenomeen te beschrijven. Met dit type onderzoek kun je wat-, waar-, wanneer- en hoe-vragen beantwoorden, maar geen waarom-vragen.
Met beschrijvende statistiek (ook wel descriptieve statistiek genoemd) vat je de kenmerken van een dataset samen. Met toetsende statistiek (ook wel inferentiële of verklarende statistiek genoemd) toets je een hypothese of bepaal je of je data generaliseerbaar zijn naar een bredere populatie.
Beschrijvend onderzoek is onderzoek waarbij de onderzoeker een situatie beschrijft, aangeeft welke aspecten belangrijk zijn en de onderlinge relaties duidt. Beschrijvend onderzoek kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld: vinden de inwoners van de gemeente dat er een nieuw zwembad moet worden gebouwd?
Een beschrijvend onderzoek kan bijvoorbeeld inzicht geven in grootte van de markt, de hoeveelheid concurrenten en de verschillende marktsegmenten die er zijn. Een verklarend onderzoek gaat om “waarom vragen”. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht welke variabelen invloed hebben op de markt en hoe die elkaar beïnvloeden.
Beschrijvende vragen dragen bij aan het in kaart brengen van het onderwerp. Een voorbeeld van een beschrijvende vraag is: 'Hoe werkt dit hier? ', 'Op welke plekken lukt het al?' ' Waar zien we hier vandaag al goede voorbeelden van? ' of 'Wat is hier nu eigenlijk aan de hand en wie heeft daar last van?
Beschrijvend onderzoek heeft als doel om een fenomeen of verschijnsel zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, zoals de demografische kenmerken van een bevolkingsgroep of de symptomen van een ziekte. Het is gericht op het verzamelen van data over een bestaande situatie.
Beschrijvende statistiek is het verzamelen, bewerken, interpreteren samenvatten en presenteren van de belangrijkste kenmerken van een kwantitatieve dataset. Beschrijvende statistiek gaat over de populatie, het geheel van gelijksoortige objecten of data.
Met beschrijvende statistiek (ook wel descriptieve statistiek genoemd) vat je de kenmerken van een dataset samen. Met toetsende statistiek (ook wel inferentiële of verklarende statistiek genoemd) toets je een hypothese of bepaal je of je data generaliseerbaar zijn naar een bredere populatie.
Een van de belangrijkste voordelen van beschrijvende analyses is het vermogen om licht te werpen op data uit het verleden. Bedrijven kunnen identificeren wat heeft gewerkt en wat niet, door eerdere gebeurtenissen en trends te analyseren. Deze kennis zal zeer nuttig zijn bij het maken van toekomstige keuzes.
De beschrijvende statistiek is een hulpmiddel om gegevens op een overzichtelijke manier samen te vatten en om de verdeling van gegevens zo goed mogelijk weer te geven. Welke methoden hiervoor gebruikt kunnen worden, is onder meer afhankelijk van het meetniveau van de gegevens of de variabelen.
Onderzoek kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: verkennend, beschrijvend en causaal. Elk type onderzoek heeft een ander doel en kan alleen op bepaalde manieren worden gebruikt.
Beschrijvende bronnen zijn bronnen die feitelijke informatie geven over een onderwerp, zonder te proberen een bepaald standpunt te bewijzen of te ondersteunen.
Beschrijvende vraag.
Voor geschiedenis gaat het dan om hoe het er in het verleden uitzag of aan toe ging. Het antwoord zal daarbij ongeacht wie het geeft, altijd min of meer hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld de vraag 'hoe heeft de stad zich in de periode 1850 tot 1950 uiterlijk ontwikkeld'.
De Pearson correlatie is een beschrijvende statistiek, wat betekent dat de correlatie de kenmerken van een dataset samenvat. De Pearson correlatie beschrijft de sterkte en de richting van het lineaire verband tussen twee kwantitatieve variabelen.
Spreidingsmaten geven informatie over de afstand tussen datapunten (hoe verspreid zijn de data). Datasets kunnen dezelfde centrale tendens hebben en een verschillende mate van spreiding (of andersom). Door beide soorten maten te combineren, krijg je een compleet beeld van je data.
(1) Beschrijvende probleemstelling
Beschrijvende probleemstellingen gaan over aspecten of kenmerken van een onderwerp of over de definiëring van een onderwerp.
Een beschrijvende tekst kenmerkt zich door de details die erin staan. Een producttekst is vaak beschrijvend. Denk maar aan de gele regenjas met witte stippen zo groot als schoteltjes, die onder en boven een rits heeft.
Stel je een beschrijvende vraag, dan breng je iets in kaart: je beschrijft in je PWS een situatie, gebeurtenis of ontwikkeling. Stel je een verklarende of analyserende vraag, dan ga je op zoek naar de oorzaken, processen of gevolgen van een gebeurtenis of ontwikkeling. Vaak begint deze vraag met 'waarom'.
Als je verschillen en overeenkomsten wilt aantonen dan doe je dit met een vergelijkende vraag. Meestal gebruik je niet meer dan twee vergelijkende vragen in je onderzoek en zijn dit deelvragen.
Exploratief onderzoek (exploratory research) is een flexibel type onderzoek waarbij je vragen probeert te beantwoorden die nog niet eerder uitgebreid onderzocht zijn. Dit type onderzoek is meestal kwalitatief van aard, maar een exploratief onderzoek met een grote steekproef kan ook kwantitatief zijn.
Een goede onderzoeksvraag is concreet, relevant en goed afgebakend. Het moet duidelijk zijn wat er onderzocht wordt en wat het doel is van het onderzoek. De deelvragen moeten hierbij aansluiten en moeten specifiek genoeg zijn om beantwoord te kunnen worden binnen het onderzoek.