BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
De 7 criteria van BEN
een E-peil van maximaal E30. een S-peil van maximaal 28 (vervangt het K-peil van maximaal K40) een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt van de verschillende constructiedelen. een netto energiebehoefte voor verwarming van maximaal 70 kWh/m²
De gemiddelde prijs van een BEN woning ligt rond de 1.400 euro per vierkante meter, exclusief BTW. Heb jij al een bouwgrond? Dan kan je zelf de berekening maken. Zo niet, weet dan dat de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouw ongeveer 200 vierkante meter bedraagt.
Een BEN-wooneenheid heeft een E-peil lager dan of gelijk aan E30. Dit is van toepassing op nieuwe en herbouwde woningen met vergunningsaanvraag vanaf 2014. Een BEN-school of BEN-kantoor heeft een E-peil lager dan of gelijk aan E40.
Een BEN-woning moet vandaag minstens 15 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren. Voor bouwprojecten vanaf 1 januari 2023 verhoogt die eis naar 25 kWh/m².
Een energiezuinige woning heeft weinig energie nodig en wekt zelf energie op. U kunt een energiezuinig huis makkelijk op een constante temperatuur houden en er is altijd genoeg frisse lucht. Nieuwe woningen zijn over het algemeen een stuk zuiniger met energie dan oudere woningen.
PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
Een E-peil is niet hetzelfde als de enerigiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E. De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Een woning bouwen voor 150.000 (extra kosten inclusief) is perfect mogelijk. Je moet er echter wel bewust van zijn dat je voor die prijs geen glazen designtrap, inloopdouche of marmeren keuken kan verwachten. Minder luxueus staat echter niet gelijk aan minder goed.
Goedkope prefab woningen laten bouwen onder de 250.000 euro? Klinkt misschien als een illusie, maar het kan echt! Met een speciaal bouwsysteem is het mogelijk om je droom uit te laten komen en een goedkope prefab woning te laten bouwen. Prefab woningen zijn veel goedkoper, omdat ze in onze eigen fabriek worden gemaakt.
We bieden altijd zéér scherpe tarieven en geven vooraf altijd een prijs op waar we vervolgens niet meer van afwijken. Zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan! Een huis laten bouwen van rond de 300.000 euro is dan ook zeker mogelijk bij Roweco!
Eisen voor BENG. In Nederland leggen we vanaf 1 januari 2021 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u zich houden aan de vastgelegde eisen op het gebied van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid, ... (EPB-eisen). Zo moet er bijvoorbeeld ook een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Die EPB-eisen worden steeds strenger.
Een wooneenheid die de S-peileis van S28 niet behaalt, kan wél aan de EPB-eisen voldoen door een lager E-peil te realiseren. Behaalt jouw nieuwbouwwoning een S-peil van S29, S30 of S31? Dan voldoet het aan de EPB-eisen met een E-peil van: E25 in plaats van E30 voor bouwaanvragen in 2022.
In 2021 mag het E-peil van nieuwbouw maximaal E30 zijn, en bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) maximaal E70 (in 2022 maximaal E60). Dat betekent dat iedereen vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) moet bouwen.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Een volledig energieneutraal huis is hetzelfde als een nul-op-de-meter-woning. Zo'n woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt. Daarvoor worden meestal zonnepanelen gebruikt.
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
Check energielabel bij aankoop woning
Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig deze woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Controleer zelf wat het energielabel van uw woning is.