Om ervoor te zorgen dat je Hedera klimop er het hele jaar netjes en vol bij staat, adviseren wij om twee keer per jaar te snoeien. Het beste kun je de klimop snoeien in de volgende periodes: Snoei de Hedera klimop in het voorjaar, bijvoorbeeld in eind mei of juni. Doe dit kort voordat de klimop het jonge blad vormt.
In principe kunt u gedurende het hele jaar de klimop snoeien. Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar (april/ mei) en in het najaar (augustus/ september) Het is beter om de klimop ook niet in de felle zon te snoeien maar liever met bewolkt of vochtig weer, dit voorkomt schade aan de bladranden. Tijdens een vorstperiode is het beter om de klimop niet te snoeien.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
Voor insecten zoals bijen, wespen en zweefvliegen is de klimop een uitstekende bron van voedsel. In deze periode staan er weinig planten meer in bloei. Deze herfstbloeier is dan ook een uitkomst, die menig insect door de winter helpt. Alle insecten hebben een andere tactiek om de winter te overleven.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Door regelmatig de zijscheuten van de jonge Hederahaag bij te snoeien (u kunt de zijtakken gewoon halveren) zal het aantal scheuten verdubbelen en de bladerdikte snel toenemen en de haag u eerder 100% privacy geven; Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben.
Hoewel het een snelle groeier is, heeft een klimop plant even de tijd nodig om volledig dicht te groeien. In de winter groeit hij vrijwel niet, maar in het voorjaar en de zomer krijgt hij een groeispurt. Om een klimop haag volledig dicht te laten groeien heeft u ongeveer drie jaar geduld nodig.
Als de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen, of zelfs uitvallen, dan is dit vaak een teken van te veel water. Sla enige tijd het watergeven over en verminder daarna de periodieke watergift.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Wanneer het gaat over een gemeenschappelijke afsluiting
Is de draadafsluiting met daartegen klimop gemeenschappelijk dan moet elk van jullie zijn kant onderhouden. Je kan dus van je buur verwachten dat hij het nodige doet om de klimop langs zijn kant van de draad te snoeien.
In principe hoeft u Hedera's geen water te geven, alleen in uiterst droge periodes. Als in de zomer een tijdje geen regen valt moet u de Hedera's 2x per week bewateren. Natuurlijk moet u ook de Hedera's water geven zodra u merkt dat de planten verwilten.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
In de kruidengeneeskunde wordt klimop toegepast bij verschillende luchtwegaandoeningen en klachten. De stoffen emetine en saponinen verhogen de slijmproductie, waardoor hoest en slijm sneller oplossen. Ook zou het luchtwegverwijdend werken.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren Wanneer we veel met klimop begroeide bomen goed bekijken zien we dat klimop geen ingroei in het hout vertoont en ook niet dat er sprake is van enige insnoering.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Voor de volledigheid: gebruik nooit en te nimmer chemische onkruidverdelgers zoals RoundUp om op een snelle manier te proberen je klimop dood te sproeien. Het is bere slecht voor je eigen gezondheid en je tuin en het lost ook het probleem van verwijderen van de resten en de hechtwortels niet op. Niet doen dus.
Hoe vaak moet je een klimop water geven? Klimop houdt van een lichtvochtige grond, dus af en toe water geven is de boodschap. Eén keer per week is voldoende.
Klimop bemesten met Koemestkorrels
Vooral in het voorjaar als startbemesting in het groeiseizoen. Ook is koemest zeer geschikt bij nieuwe aanplant. u strooit de organische korrels met de potgrond bij de planten en werkt het lichtjes in de grond. De hoeveelheid mestkorrels is afhankelijk van de bodemgesteldheid.
Probeer de luchtvochtigheid op te krikken, bijvoorbeeld door schaaltjes water op je verwarming te zetten. Eens per week je Hedera bespuiten met de fijne nevel uit je plantenspuit is ook goed om te doen. Dat helpt in de zomer ook spint voorkomen.