Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.
Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Heb je vaker tintelingen, ook op momenten dat je wel goed zit dan kun je (symptomen van) een carpaal tunnel syndroom (CTS) hebben. Bij een CTS wordt de nervus medianus bekneld. Dit is de centrale zenuw die de duim, de wijsvinger, de middelvinger en (deels) de ringvinger aanstuurt.
Behandeling. Klachten bij een beknelling van de buitenste armzenuw kunnen verholpen worden door een operatie. Die operatie wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan. Soms vindt de operatie plaats onder volledige narcose of uitgebreidere verdoving van de arm.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden. Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Ter hoogte van de elleboog loopt de elleboogzenuw door een soort tunnel. Dit noemen we de cubitaal tunnel. Bij het Cubitaal Tunnel Syndroom raakt de binnenste armzenuw bekneld in de cubitaal tunnel. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een doof gevoel aan de binnenkant van de elleboog en aan de pinkzijde van de hand.
Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de 'bedrading'. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Chronische stress
Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Limiteer of vermijd ook de inname van fastfood en suiker.
Kies voor water in plaats van frisdrank, en kies voor gezonde snacks zoals een stuk fruit, groente, of magere yoghurt. Probeer meer thuis te koken en minder af te halen.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.