De beleidsdoelen geven aan wat je in de beleidsperiode (looptijd van je nota) wilt bereiken. Deze doelen zijn SMART geformuleerd. Als je er voor kiest de beleidsdoelen niet SMART te maken, licht je dat toe. SMART-doelen zijn Specifiek, Meetbaar, Aanwijsbaar, Realistisch en Tijdgebonden.
Waar staan we voor? (missie) ■ Waar gaan we voor? (visie) ■ Waar geloven we in? (kernwaarden) ■ Hoe pakken we het aan met het oog op alle belanghebbenden? (strategie) ■ Wat zijn onze doelen? Met welke middelen gaan we die realiseren?
U geeft aan waar de focus van de organisatie de aankomende jaren op komt te liggen. Met andere woorden wat zijn de plannen voor de aankomende jaren. Onder beleid wordt dus verstaan het aangeven van de richting en de middelen waarmee men gestelde organisatiedoelen wil gaan realiseren binnen de gestelde periode.
Een beleidsplan zal helpen om de veranderingen op een controleerbare wijze te plannen en door te voeren. Ook wanneer de nood naar boven is gekomen dat een organisatie zich beter wil positioneren in de samenleving, is het beleidsplan hierbij een hulp.
U bent als ANBI verplicht om een beleidsplan te hebben. U bent daarnaast verplicht om de volgende gegevens op te nemen en toe te lichten in het beleidsplan: de doelstelling en te verrichten werkzaamheden van de instelling. de wijze van verwerving van inkomsten.
Bij het strategisch beleid gaat het om de koers van de organisatie voor de komende jaren. Onderdelen van de strategie zijn de missie en visie van de organisatie, concrete doelstellingen en plannen voor het bereiken van deze doelen.
Beleid maken is belangrijk omdat het richting geeft aan het handelen en leiding geven binnen de organisatie. Ook maakt het duidelijk wat men van elkaar kan verwachten. Direct lezen over de voordelen van beleid, de beleidstermijnen en het soort bestuur dat je wilt zijn.
Geeft inzicht in het rijksbeleid en de verdeling van verantwoordelijkheden van betrokken overheden. Een beleidslijn bevat een nadere uitleg van het vigerende beleid.
Het doel van een startnotitie is scherp te krijgen op welke vraag jouw beleidstekst antwoord moet geven.
Vanuit de visie wordt een missie ontwikkeld, welke missie weer de basis is voor beleid. Binnen de uitgangspunten van het beleid worden doelstellingen geformuleerd en als de doelstellingen bekend zijn wordt een strategie bepaald om die doelstellingen te kunnen realiseren.
Een strategische doelstelling legt de focus op het DOEL, niet (of zo weinig mogelijk) op de MIDDELEN. Ze zegt op een algemeen niveau hoe je naar de missie (en de decretale opdrachten) zal werken. Ze zijn op zijn best retrospectief, geformuleerd vanuit de toekomst, alsof de doelstelling gerealiseerd is.
Beleidsregels worden opgesteld door bestuursorganen. Beleidsregels zijn geen wetgeving. Beleidsregels kunnen ook niet gelden als algemeen verbindende voorschriften. Toch binden beleidsregels het bestuur jegens burgers en bedrijven, omdat een bestuursorgaan in principe handelt overeenkomstig de beleidsregel.
Een stichting kan in aanmerking komen voor een ANBI status. Hiervoor moet de stichting voor 90% van haar werkzaamheden een algemeen doel beogen. Naast een 'gewone' ANBI status kun je als stichting ook in aanmerking komen voor de culturele ANBI status.
Voor slechts € 410,- richten we een ANBI stichting voor u op. Deze prijs is exclusief BTW en verschotten (zoals bv. KvK-kosten).
Processen zijn als een kaart van een metro-stelsel. Wellicht niet op schaal en sommige details zijn weggelaten, maar het geeft globaal een goed overzicht. Beleid geeft richtlijnen over hoe te handelen in een nieuwe situatie. Het zegt iets voor de waarden en normen waar je voor staat.
Een van de voorwaarden van de Wet zorg en dwang (Wzd) is het maken van een beleidsplan Wet zorg en dwang. In dit beleidsplan leg je als organisatie vast wat je visie is op vrijheid en zorg en hoe je in de praktijk vormgeeft aan de onderdelen van de wet.
een beschrijving van de grondslagen en assumpties die gehanteerd werden voor de opmaak van het meerjarenplan en de wijzigingen daarvan ten opzichte van het vorige beleidsrapport.