Is het u toch niet gelukt om aan al uw verplichtingen te voldoen en is er daarom een zitting gepland om uw schuldsanering te beëindigen, dan betekent dat, gelukkig voor u, niet altijd dat de schuldsanering ook daadwerkelijk wordt beëindigd. Er zijn uitzonderingen mogelijk.
Een eindzitting wordt veelal inhoudelijk behandeld indien de rechtbank twijfelt of de WSNP met een schone lei kan worden beëindigd. Vaak komt dit omdat in het eindverslag van de bewindvoerder geen 'advies schone lei' wordt gegeven. Ook kan het zijn dat er gedurende de WSNP problemen zijn geweest.
Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt. Bij een schone lei zijn de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, niet meer afdwingbaar.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Als u zich niet aan de afspraken houdt, kan de rechter uw Wsnp-traject eerder stoppen. Dit betekent dat alle schuldeisers hun geld weer bij u mogen halen. Zij kunnen bijvoorbeeld beslag leggen op uw inboedel, loon of bankrekening.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
In het Centraal Insolventie Register (CIR) staan gegevens van faillissementen, surséances (uitstel) van betaling en de Wsnp. De Raad voor de Rechtspraak beheert dit register. Op de website van het CIR kunt u zoeken of iemand is toegelaten in de Wsnp.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Een schone lei houdt in dat het restant van de gemaakte schulden niet meer op te eisen is door de schuldeisers. Hoe lang duurt het voordat ik de schone lei krijg? In principe duurt de schuldsanering volgens de WSNP drie jaar waarbij je je aan een aantal regels moet houden. Als dit lukt dan krijg je een schone lei.
Als u toegelaten wordt tot de WSNP wijst de rechter een bewindvoerder toe die u gedurende dit traject begeleidt. Het doel van het WSNP-traject is dat mensen met een schone lei hun leven kunnen voortzetten. Als u het WSNP-traject heeft doorlopen, bepaalt de rechter of u in aanmerking komt voor een schone lei.
Als u niet wordt toegelaten tot de Wsnp, heeft u 8 dagen om te protesteren. Dit heet hoger beroep. Deze tijd gaat lopen vanaf de uitspraak van de rechter. Voor hoger beroep heeft u een advocaat nodig.
Na einde WSNP schuldenvrij? Indien aan de saniet een schone lei wordt toegekend, dan zijn alle saneerbare schulden niet opeisbaar. Dit wil zeggen dat de schuldeisers geen betaling bij u kunnen afdwingen. De verbintenissen (verplichting tot betaling) worden “natuurlijke verbintenissen”.
Bij schulden afkopen tegen finale kwijting vraag je aan je schuldeisers om genoegen te nemen met minder. Vaak veel minder! Hoeveel precies hangt af van jouw persoonlijke situatie en wordt altijd in percentages benoemd. Afkooppercentages tussen de 5 en 25% zijn mogelijk.
Voorwaarden kwijtschelding schuld
Om (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen was bijvoorbeeld minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het UWV heeft een overzicht met voorwaarden voor kwijtschelding van uw schuld.
Wat betekent finale kwijting? Als tussen partijen wordt afgesproken dat zij over en weer finale kwijting verlenen, dan betekent dit dat ze beiden niets meer van elkaar tegoed of te vorderen hebben. Ze kunnen daar op een later moment niet op terugkomen.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Jouw wanbetaling blijft immers nog één jaar geregistreerd. Na afloop van de termijn van één jaar, wordt jouw naam automatisch van de zwarte lijst gehaald.
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.
Wettelijk minimum leefgeld
Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.