Niet-spoedeisende ambulancezorg is inzet die van te voren bij de ambulancedienst wordt aangevraagd en ingepland. De ambulance wordt ingeschakeld om bijvoorbeeld een patiënt te vervoeren van de ene zorginstelling naar de andere of een patiënt vanuit huis liggend te vervoeren naar therapie of behandeling.
Een spoedrit is in opdracht van de meldkamer. Gezien de ernst van de melding dient de ambulance hierbij binnen 15 minuten (A1) dan wel 30 minuten (A2) ter plaatse te zijn. De meldkamer stelt de classificatie vast.
Bij een A2-urgentie is geen sprake van een levensbedreigende situatie, maar is wel spoed geboden: de ambulance dient zo snel mogelijk (maar uiterlijk binnen 30 minuten) ter plaatse te zijn. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van zwaailichten en sirenes.
Een ambulancerit (spoed) komt gemiddeld neer op ongeveer 600 euro. De prijs van spoedvervoer per ambulance wordt mede bepaald door het aantal kilometers dat de ambulance gereden heeft en een toeslag voor de meldkamer die de rit coördineert.
Welk ambulancevervoer wordt niet vergoed door zorgverzekering? De basisverzekering vergoedt de kosten voor ambulancevervoer niet als je voor begeleiding of therapie naar een verpleeghuis of psychiatrische instelling moet worden gebracht.
Er geldt in 2023 een eigen bijdrage van € 113 voor ziekenvervoer per auto, taxi of openbaar vervoer.
B1 rit - Planbare rit van patiënt die voor onderzoek of behandeling naar en van de ziekenhuizen gebracht moeten worden. Mogelijk is onderweg medische behandeling nodig. B2 rit - Planbare rit waarbij de patiënt geen medische behandeling nodig heeft.
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
A1: Spoedvervoer met zwaailicht en sirene.
Bij A1-vervoer is er sprake van een levensbedreigende situatie.
Bij 99 van 100 reanimaties/ernstige ongevallen komen twee ambulances ter plaatse; de 1e ambulance draagt zorg voor de patiënt en de 2e ambulance biedt extra handen voor de medewerkers van de 1e ambulance. Bovendien staan deze ambulancemedewerkers de familieleden en burgerhulpverleners bij.
Een ambulancechauffeur zorgt ervoor dat de ambulance snel en veilig ter plaatse komt. Hij assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het uitvoeren van medische handelingen, bijvoorbeeld door het aangeven van materialen, het klaarzetten van medicijnen en het opstarten van apparatuur en dergelijke.
Waarom heeft de ambulance soms wel en soms geen sirene/zwaailicht? Een ambulance rijdt alleen met sirene en zwaailicht wanneer de ambulance een spoedmelding heeft. Als je een ambulance zonder sirene en zwaailicht ziet rijden, is de melding dus niet spoedeisend.
Waarom komen er bij een reanimatie twee ambulances? De belangrijkste reden hiervoor is dat er veel verschillende taken zijn tijdens een reanimatie, naast de borstcompressies en de beademingen.
Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij. Houd genoeg afstand tot je voorganger, zo kan er altijd een ambulance tussen, mocht dit nodig zijn. Laat de vluchtstrook vrij. Houd je altijd aan de maximum snelheid en wijk pas uit als zich een veilige mogelijkheid voordoet.
Bij een A2-rit is er geen levensbedreigende spoed, maar moet de ambulance wel direct gaan rijden om er binnen 30 minuten te zijn. Dat noemen ze gepaste spoed en dat kan bijvoorbeeld gaan om een gebroken arm of een gebroken been. Dan rijdt de ambulance trouwens zonder zwaailicht en ook zonder sirenes.
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn.
Met het A2 rijbewijs mag je rijden op een motorfiets met een maximaal vermogen van 35 kilowatt (kW) of 48 pk. Suzuki heeft verschillende motoren voor motorrijders met een A2 rijbewijs. Zo is de motorscooter Suzuki Burgman 400 direct geschikt.
U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden.
B-rit (gepland vervoer)
Onder gepland vervoer vallen vooraf aangevraagde ritten die op de afgesproken tijd worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: het vervoer van een patiënt van ziekenhuis naar huis. Dit wordt doorgaans aangevraagd door zorgverleners zoals de huisarts.
Definitie Prio 1-meldingen: Dit is de allerhoogste status die een incident kan hebben. Er is sprake van een levensbedreigende situatie waarbij binnen 15 minuten een eenheid ter plaatse moet zijn. Prio 1-meldingen gaan vaak samen met het voeren van de optische- en geluidssignalen (zwaailichten en sirene).
De A1 en A2 urgentie kan uitgegeven via een Directe Inzet Ambulance (DIA). Bij een DIA inzet is het adres bekend en is de centralist nog bezig met het uitvragen van de melder. Aan de hand van de informatie kan de meldkamer beslissen om op te schalen naar A1 of A2 door te laten rijden.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
Het grootste deel van de kosten van een ambulancerit bestaat dan ook uit 'beschikbaarheidskosten': kosten die gemaakt worden om ervoor te zorgen dat een volledig met medische inrichting uitgeruste ambulance-eenheid 24 uur per dag beschikbaar is om - in spoedgevallen - tijdig ter plaatse te kunnen zijn.
De ambulanceverpleegkundige blijft bij de patiënt, achter in de ambulance. Om de patiënt in de gaten te houden. Er mag altijd iemand mee met ambulance.Een volwassene bijvoorbeeld, of je juf of meester.