Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Botanisch (plantkundig) gezien is avocado een vrucht van de avocadoboom en valt daardoor officieel onder fruit. Dit komt doordat het een grote bes is met één zaad (pit) erin.
De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige voor consumptie geschikte vrucht die ook wel advocaatpeer of, als hij eetrijp is, soms solange genoemd wordt. De naam avocado komt van het Nahuatl-woord ahuacatl, dat overigens ook 'teelbal' betekent.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Goed voor de darmflora
Hoewel er meer onderzoek nodig is om dit verder te onderbouwen, weten we dat voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld zijn aan darmgezondheid, en avocado's leveren deze voedingsstoffen in overvloed!
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Botanisch verschil tussen groenten en fruit
Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
Als je wat meer tijd hebt is het ook een optie om de schil en pit te verwijderen en de avocado in blokjes in te vriezen.
Om volledig te profiteren van de gezondheid kun je een avocado het beste rauw eten. Bij verhitting kunnen belangrijke voedingstoffen verloren gaan. Er zijn veel verschillende avocado recepten voor rauwe gerechten. De gemakkelijkste is misschien wel om de vrucht uitgesmeerd te eten op een boterham.
Avocado's bevatten goede vetten en veel omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat je de anti-oxidanten lycopeen en bètacaroteen beter opneemt waardoor jouw huid straalt als nooit tevoren! Bananen zijn niet alleen rijk aan potassium maar ze bevatten ook vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Eten dus die hap!
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Conclusie. Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert.
Het dagelijks eten van een avocado helpt het slechte LDL-cholesterol verlagen, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of American Heart Association. Op buikvet, levervet of tailleomtrek hadden de avocado's geen meetbaar effect.
Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
Zo heeft de avocado niet alleen een verzachtende en hervettende werking, wat hem uitermate geschikt maakt voor de droge en kwetsbare huid, maar dankzij zijn antioxiderende en herstellende eigenschappen vindt ook de rijpere huid wat ze nodig heeft.
Avocado (of ander voedsel dat veel vet bevat)
Een halve avocado is erg voedzaam en barst van de gezonde vetten, maar vlak voor je gaat sporten is de groene vrucht niet de allerbeste keuze. Voedsel dat veel vet bevat heeft heel wat tijd nodig om te verteren en zal dus lang in de maag blijven.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E. Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.