Amber is zoet met hout- en citrusaccenten. Het werkt bij krampen, astmatische klachten, infecties en heeft ook een afrodiserende werking. Het heeft eveneens een rustgevende en ontspannende werking het verlicht de dagelijkse sleur.
Bij ambergris ruik je bijna niets in de top, maar des te meer in de basis: warm, zoutig, sensueel, zoet, dierlijk, musk-achtig. Ambergris heeft een enorme “sillage” of “staying power”, daarmee bedoelen we hechting op de huid, zodat je het lang blijft ruiken.
Amber, ook wel ambergris, is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Het woord is afgeleid van het Arabische anbar (عنبر).
Het kostbare goed wordt ook wel amber(gris) genoemd, een hard wasachtig product uit het darmstelsel van de potvis. Fortuinjagers overspoelen de kust op zoek naar dit drijvende goud. Slechts 1 gram van het goedje kan je 15 euro opleveren, een gemiddelde klomp al snel 1500 euro.
Omdat het zo zeldzaam is, is ambergris heel erg duur. Een klomp van ruim een kilo zou tussen 50.000 en 80.000 euro kunnen opbrengen.
Ambergrijs blijft doorgaans op zee en wordt in de netten van vissers gevonden. Ook treffen de slachters van de walvissen, die aan het werk moeten na een stranding van een groot zeezoogdier, het in de ingewanden zelf aan. Grijze amber is zacht en wasachtig en buitengewoon welriekend.
Meestal hebben ze glimmend zwarte hoornstukjes van inktviskaakjes in de buitenste schil. Als het lang in zee gelegen heeft kunnen die stukjes eraf gesleten zijn. De smeltproef is kenmerkend. Als je een stukje ambergrijs op een theelepeltje warm maakt met een aansteker wordt het zwart en zacht.
Hoe ruikt ambergris? Hoogwaardige ambergris heeft een prachtige complexe geur en wordt in enkele bijzondere parfums gebruikt als ingrediënt. Bij ambergris ruik je bijna niets in de top, maar des te meer in de basis: warm, zoutig, sensueel, zoet, dierlijk/stallig (het komt dan ook rechtstreeks uit zijn darmen).
De geur van de amberblokjes blijft lang behouden, ongeveer een jaar. Mocht na een tijdje de geur iets minder worden, schraap datn met een mesje of rasp wat van het blokje af, dan gaat het weer opnieuw geuren. Het schraapsel niet weggooien!
Het geurblokje neemt in geur af na verloop van tijd. Vind je dat het blokje niet meer genoeg geurt, dan kan je het buitenste laagje eraf schrapen. Het schraapsel kan je dan gebruiken in een geurbrander of in de stofzuigzak doen om de geur in huis te verspreiden. Op deze manier heb je lang geniet van je geurblokje.
De houdbaarheid van het amberblokje
De geur van een amberblokje blijf je ongeveer een jaar ruiken. Mocht de geur op een gegeven moment minder worden, dan kan je er wat vanaf schrapen. Het schaafsel kan je weer gebruiken in een geurbrander, een schaaltje op de verwarming, of in je stofzuigerzak.
Leg het amberblokje op een schaaltje of verkruimel een kleine hoeveelheid om je kamer maanden heerlijk te laten ruiken. Hang het amberblokje in je kledingkast of je auto voor een heerlijke geur. Als de geur vermindert, kun je er een beetje afschrapen zodat de geur weer vrij komt. Zo kan het blokje wel jaren mee gaan.
Ambergris is een geurstof die gewonnen wordt uit potvissen of op het strand gevonden wordt. De handel van ambergris is in Nederland en veel andere landen verboden. Dit omdat de potvis een bedreigde diersoort is. Aan de ambergris is niet is te zien of het uit een gejaagde walvis komt of van het strand.
De amberblokjes bestaan uit een mix van natuurlijke en kunstmatige Ingrediënten zoals; Musk Ambrette 2%, Musk Xylol 5%, Vanaline 4%, Rose Powder 8%, Essential Oil 10%, Perfume base 71%. De geur is te omschrijven als zacht, warm, zoet en sensueel.
Straatarme vissers in Jemen vinden ambergrijs in buik van dode potvis – de 'walviskots' blijkt €1,2 miljoen waard. Een groep van 35 vissers uit Jemen heeft een stuk 'walviskots' gevonden ter waarde van 1,2 miljoen euro in de buik van een dode potvis, beter bekend als ambergrijs.
Het stinkende goedje krijgt een aangename geur als het droog is en is een erg gewild en onmisbaar ingrediënt in luxueuze parfums. Het braaksel - ook ambergris genoemd - is dan ook enorm veel geld waard. In 2016 verkocht een Brit een stuk walvisbraaksel van anderhalve kilo voor 55.000 euro.
Een kilo ambergrijs heeft een marktwaarde van 50.000 tot 80.000 euro.
Ambergrijs is een vetachtige substantie die in de darm van potvissen wordt afgezet tegen scherpe voorwerpen zoals inktvisbekjes. Het dient om de ingewanden te beschermen tegen beschadigingen van die scherpe voorwerpen. Het is dus geen poep, maar een lichaamseigen stof van de walvis.
Amber, ook wel ambergris, is een wasachtig goedje dat ontstaat in de darmen van potvissen. Volgens sommigen wordt amber gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen. Ambergris spoelt wel eens aan op stranden en soms drijft het op zee.
Ook in de cosmetische industrie is het materiaal veelvuldig gebruikt. De vroege walvisvaarders dachten dat de vloeistof het sperma van de potvis was. Het dier kwam hierdoor bekend te staan als de 'spermawalvis' en heet in het Engels nog altijd zo.
In vroeger tijden zijn door de bomen in het Oostzeegebied grote hoeveelheden hars geproduceerd. Na de ijstijd is het barnsteen door smeltwater uit de grond gespoeld en in zee terechtgekomen. Jongere, niet gefossiliseerde barnsteen heet 'kopal'.
In de dikke darm van alle dieren zat nog een flinke hoeveelheid poep, dus de hele darm (variërend: 140-170 m lang!) was nog niet leeg. Een potvis kan ongetwijfeld weken zonder voedsel, dus een paar dagen vasten is geen enkel probleem voor zo'n dier. Ze zijn dus niet verhongerd.
Uiterlijke kenmerken. De potvis is de grootste tandwalvis en tevens een van de grootste roofdieren die bekend zijn in de dierenwereld. Mannetjes worden tot 18 meter lang en vrouwtjes tot 11 meter; het gewicht kan tot 50 ton bedragen. De lichaamskleur is donkergrijs en in het licht van de zon vaak bruinig.